top of page

AKTIVIRANJE OREŠČKOV IN SEMEN

Semena, oreščki, stročnice in žita so zametek novega življenja, saj v sebi skrivajo vse potrebno za razvoj in rast nove rastline – so pravo skladišče hranil, saj se pod semensko ovojnico skriva kalček in rezervna hrana. Vendar dokler le-teh ne aktiviramo, ostaja njihova hranljivost v mirovanju ter skrbno varovana s prehrambenimi zaviralci (antihranili) v ovojnici – do časa, ko nastopi kalitev.


Pri oreščkih in semenih sta dve pomembni skupini zaviralcev:

  • Fitati, na katere moramo biti pozorni, če imamo izzive s kostmi, slabokrvnostjo ali primanjkljajem mineralov.

  • Encimski zaviralci, ki pomembno vplivajo na učinkovitost naše prebave ter povzročajo morebitno razdražljivost črevesja.Da bi torej povečali hranljivost semen in oreščkov, jih je potrebno »zbuditi«, kar v prvi fazi storimo z namakanjem v osoljeni vodi (sol aktivira encime, ki zavrejo encimske inhibitorje). Seme dobi signal, da je prišel čas kaljenja, se aktivira, v veliki meri sprosti zgoraj omenjene zaviralce v vodo ter poveča svojo encimsko, vitaminsko in mineralno vrednost. Poleg tega se poveča tudi biološka razpoložljivost aminokislin in esencialnih maščobnih kislin, ki so v njih naravno prisotne.


Ker so semena in oreščki hitra in enostavna rešitev za marsikatero malico, bodimo pozorni, da so le-ta biološke pridelave in aktivirana, ter da predstavljajo le del našega raznolikega polnovrednega jedilnika, saj so poleg visoke hranljive vrednosti polni tudi kalorično. Vsekakor pa predstavljajo kvaliteten vir proteinov v rastlinski prehrani kot tudi pozitivnega razmerja omega 6 in omega 3 maščob za ugodno delovanje naših možganov ter hormonov.


POSTOPEK NAMAKANJA:

  1. Želeno količino semen ali oreščkov namočimo v stekleni posodi v večji količini osoljene vode, saj bodo le-to absorbirala in se razširila, zato morajo imeti dovolj prostora in tekočine. Sol, ki jo dodamo vodi naj bo kvalitetna morska sol ali himalajska sol.

  2. Vodo je priporočljivo večkrat zamenjati ter oreščke ali semena splakniti – na ta način se bo velik del zaviralcev odstranil.

  3. Odvisno od vrste oreščkov ali semen prilagodimo čas namakanja.

  4. Precedimo in z znatno količino hladne vode vsebino na cedilu dodobra speremo.

  5. Mokre lahko hranimo le kak dan ali dva v hladilniku.

  6. Posušene v dehidratorju ali pečici na najnižji temperaturi pa lahko hranimo dlje časa v steklenem kozarcu v hladnem prostoru.


Nič hudega nam ne bo, če kdaj pa kdaj pojemo neaktivirane oreščke, če pa imamo težave z nizkimi vrednostmi mineralov, osteoporozo, slabokrvnostjo, krhkimi nohtmi in lasmi ali pa kakršnekoli črevesne težave, takrat priporočamo, da poskusite semena in oreščke pred zaužitjem namočiti.


Če želimo iti še korak dlje pri povečanju encimskih in hranilnih vrednosti, lahko po namakanju semena ali oreščke še kalimo. 
 

567 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page