top of page

BEZGOV SIRUP

Čas priprave: 40+ min

Težavnost: preprosto


Za 2 litra bezgovega sirupa


Potrebujemo:

  • 20 velikih cvetov bezga (če so cvetovi manjši, jih naberemo nekoliko več)

  • 2 l vode za namakanje cvetov

  • 6 bio limon

  • 2 žlici sode bikarbone

  • 2 l vode za namakanje limon

  • 300 g kokosovega sladkorja

  • 700 g rjavega sladkorja

  • 1 žličko citronske kisline



Najprej naberemo bezgovo cvetje. Bezeg pri nas dobro uspeva tudi na gozdnih obronkih in rečnih bregovih, tako da ga ne bo pretežko najti. Jaz si med sprehodi vedno ogledujem, kje se nahajajo kakšni lepi grmi, ki jih nato spomladi tudi obiščem. Pri nabiranju izbiramo le polno odprte, dišeče cvetove, ki so polni cvetnega prahu, zato ga pred namakanjem tudi ne splakujemo.


Limone pred uporabo namočite v raztopino vode in soda bikarbone za vsaj 1 uro. Četudi uporabimo bio limone, je lupina v večini primerov tretirana, soda bikarbona pa nevtralizira te preparate. Limone nato operemo in podrgnemo pod tekočo vodo.

Tako očiščene limone narežemo na kolobarje, bezgovemu cvetju pa odstranimo večje trše peclje. V večjo posodo izmenično zlagamo plast bezgovih cvetov in plast limoninih kolobarjev. Ko porabimo vse limone in cvetje, zalijemo z dvema litroma vode, obtežimo (jaz uporabim kar kakšen krožnik), da cvetje ostane pod vodo, pokrijemo s pokrovom ali krpo in pustimo stati 48 ur.



Po dveh dneh posodo odkrijemo in mešanico cvetja in limon dobro zmečkamo z rokami (lahko si pomagate z gumijastimi rokavicami) – stiskamo, ožemamo in gnetemo, da se iztisnejo sokovi iz limon in aroma iz cvetja. Ko se nam zdi, da smo zadostno pregnetli, gosto maso dobro ožamemo in jo zavržemo. Tekočino, ki nam je ostala, precedimo v večjo posodo, dodamo sladkor, citronsko kislino in segrevamo do vretja. Med tem večkrat premešamo, da se raztopi ves sladkor. Pripravimo steklenice. Steklenice morajo biti dobro očiščene in sterilizirane, priporočam pa tudi uporabo novih pokrovčkov.


Tik preden sirup zavre, ga odstavimo iz ognja in še vročega nalijemo v steklenice. Dobro zapremo, vroče steklenice pa pokrijemo z odejo, da se sirup počasi ohlaja, pri čemer se naredi vakum, kar pomeni, da so steklenice res dobro zaprte, brez dostopa kisika, ki bi lahko pokvaril naš sirup.


Sirup se kot osvežujoč napitek krasno prilega v vročih poletnih dneh, lahko ga uporabite za koktejle ali pa sladice.


Uporabite svojo domišljijo in recept prilagodite svojemu okusu. Uživajte v ustvarjanju in dober tek.



122 views

Recent Posts

See All
bottom of page