top of page

BREZGLUTENSKI KRUH Z DROŽMI

Čas priprave: 40+ min

Težavnost: srednje


Droži

Potrebujemo:


Droži za brezglutenski kruh pripravimo po istem postopku kot s pšenično moko, le da uporabimo brezglutensko moko. Mi smo uporabili riževo moko. Ker se bakterije v kislem nastavku hranijo z glutenom, naš brezglutenski nastavek ne bo tako “živahen“ kot smo ga vajeni opazovati z glutensko moko. Proizvaja manj in manjše mehurčke, še vedno pa v njem nastajajo mlečno-kislinske bakterije. Potrebnega je malce več potrpljenja in zagotovo vam bo uspelo.


Predtesto

Potrebujemo:

 • 60 g droži

 • 100 g vode

 • 100 g riževe moke


Predtesto pustimo počivati in zoreti čez noč oz. do 18 ur. V tem času bomo opazili mehurčke ki nakazujejo na življenje v predtestu.


Testo

Vezivo:

 • 20 g indijskega trpotca (celega)

 • 20 g lanenih semen (cele ali drobljene)

 • 300 ml vode


Vezivo bo pomagalo našemu brezglutenskemu kruhku, da obdrži strukturo in vlago. Vse sestavine zmešamo in pustimo stati medtem pa pripravimo moke.


Moke

 • 100 g tapiokine moke

 • 100 g ovsene moke

 • 100 g riževe moke

 • 30 g moke rdeče leče

 • 30 g koruzne mokeTapiokina moka je pravzaprav škrob in se dodaja za bolj zračno strukturo kruha. Lahko jo kombiniramo s krompirjevim škrobom (ne krompirjevo moko). Lahko uporabimo tudi druge mešanice, vendar previdno z mokami iz stročnic, ki znajo biti zelo težke (a tudi bogate s proteini).


Vezivo vljemo v predtesto in zmešamo. Vse moke damo v večjo skledo in prelijemo z mešanico predtesta in veziva. Gnetemo lahko z rokami ali z ročnim mešalnikom, kjer uporabimo nastavek za gnetenje. Pregneteno testo pustimo počivati eno uro (avtoliza).


Po eni uri dodamo žličko soli in ponovno pregnetemo. Brezglutenski kruh je skoraj brez elastičnosti, zato postopek raztega in prepogiba (strech and fold) tukaj ne bo možen. Testo damo na pult in oblikujemo hlebček. Damo nazaj v skledo, pokrijemo in damo za 24 ur v hladilnik.


Naslednji dan hlebček vzamemo iz hladilnika, položimo na pult in sploščimo. Stranice zapognemo proti sredini s čimer ujamemo zrak v hlebček. Oblikujemo nazaj v hlebček in položimo v pehar, ki smo ga predhodno obložili s zajetno pomokano kuhinjsko krpo. Pokrijemo in damo ponovno za 24 ur v hladilnik.


Naslednji dan segrejemo pečico na 250°C in na dno pečice postavimo skledo z vodo, da je v pečici dovolj vlage. Raven pekač obrnemo na glavo in ga segrevamo skupaj s pečico. Nanj bomo namreč prenesli naš hlebček. Hlebček preložimo iz košare na peki papir in ga s pomočjo lopatice prenesemo na segret pekač v pečici. Pečemo 10 min na 250°C, nato zmanjšamo na 220°C in pečemo še 45 minut.


Uporabite domišljijo in recept prilagodite svojemu okusu. Uživajte v ustvarjanju in dober tek.48 views

Recent Posts

See All

תגובות


bottom of page