top of page

ENODNEVNO POSTENJE

Kadar smo v časovni zagati in si nikakor ne moremo vzeti časa za daljše razstrupljanje, bo telo hvaležno tudi za enodnevni post ob vodi in čistilnih čajih. Kljub temu, da se prehranjujemo optimalno, glede na naš energijski profil, kot ga določa ajurveda, v naših telesih vsako sekundo potekajo biokemični procesi, ki prav tako ustvarjajo strupe ali ame v sanskrtskem jeziku. Vsakič ko telesu odvzamemo hrano, nam bo hvaležno. Predvsem notranji organi, ki skrbijo za presnovo, kot so vranica, trebušna slinavka, žolčnik in tanko črevo, se bodo v tem času vsaj delno spočili.


V dnevnem ritmu noč - dan, je spanje nekakšen približek duhovni pripravi na postenje, zato ne preseneča, da je pravi pomen angleške besede za zajtrk breakfast, – break / fast, prekinitev posta. Enodnevni post je zato edinstven za razbremenitev notranjih organov. Lahko ga delamo enkrat mesečno, ko podaljšamo nočno postenje preko dneva do naslednjega dne. Običajno se na enodnevnem postu ne izvaja klistirja, če pa želimo debelo črevo detaljno prečistiti si lahko naredimo sezamov klistir, saj sezamovo olje nase veže strupe, katerega kasneje s strupi vred nemoteno izločimo ob naslednjem iztrebljanju.



KAJ MED ENODNEVNIM POSTOM UŽIVAMO?


Če se bomo postili zgolj ob vodi, so taki posti smiselni kadar smo zdravi in je naša krvna slika optimalna. V toku dneva si lahko pripravimo tudi bistro juho iz zelenjave, ki odgovarja naši konstituciji. Zelenjavo kuhamo 15 minut, jo potem precedimo in pijemo samo bistro tekočino. Tako vodo kot juho vedno pijemo izključno toplo, saj se tako strupi iz telesa lažje in hitreje izločijo.


Voda je seveda najbolj pomembna, vendar so količine omejene. Vsako uro popijemo približno dva deci tople vode, kateri lahko dodamo nekaj kapljic soka ekološko pridelane limone. Nikakor pol limone, kot si to nekateri predstavljajo. Ker voda s seboj nosi informacije, je smiselno piti tudi "posončano" vodo. Nalijemo jo v vrč, na dno položimo primeren kristal, in jo postavimo na sonce. Ajurveda zagovarja tudi prekuhano vodo, ki je brez informacij.


In koliko vode je potrebno spiti? Z vodo se nikakor ne gre “nalivati”, ker s tem izločanja strupov ne bomo pospešili. Lahko pa škodujemo krvi, saj jo s pretiranim pitjem razredčimo. Liter vode na dan bo več kot dovolj, saj med postom pijemo tudi čistilne čaje. Količino čajev, vode in bistre juhe vedno določimo glede na konstitucijo in diagnostiko. Vata doše potrebujejo manj vode kot pitte in kaphe. Pitte že, ko niso na postu pijejo precej, nekoliko manj kaphe, prevladujoče vate pa najmanj.


Čaj iz koprive bo precej pripomogel k hitrejšemu razstrupljanju. Ta čudežna rastlina sodi med najboljše čistilce krvi in je v uporabi že stoletja. Tako kot ingver, raztaplja sluz in deluje protivnetno. Čudovito vpliva na preprečevanje sečnega in ledvičnega peska, pomaga pa tudi pri boljšem delovanju trebušne slinavke, saj čaj iz koprive zniža sladkor v krvi. Najboljši je čaj iz mladih koprivinih poganjkov zgodaj spomladi. Pijemo ga zjutraj na tešče po manjših požirkih, vsaj dve skodelici na dan. Tudi skodelica ingverjevega čaja je zelo dobrodošla, saj ingver deluje protivnetno, topi in mehča sluz. Ko končamo z enodnevnim postom, začnemo z uživanjem manjših, za pest velikih obrokov, saj smo ustavili prebavo za več kot štiriindvajset ur. Med enodnevnevnim postom je smiselno razmisliti tudi o nadaljnjem prehranjevanju, ki je določeno za našo konstitucijo.



KAKO SI LAHKO ŠE POMAGAMO?


Ta dan posvetimo svojemu telesu, naredimo preslično kopel, ki bo dodatno razbremenila jetra in ledvica. Prav tako bo pomagal sprehod v gozdu, ki se v japonskem jeziku imenuje Shinrin yoku, kar v dobesednem prevodu pomeni gozdna kopel. Tudi spanje je med postom izjemno pomembno. Telo in vsi organi se čistijo, zato potrebujejo dovolj počitka, kar pomeni vsaj osem ur spanja dnevno. Spanje pa ni pomembno le v času razstrupljanja, ampak tudi v vsakdanjem življenju. Predvsem zaradi izločanja melatonina, hormona, ki ga izloča žleza češarika nekje med 23.00 - 2.00 uro zjutraj. Vzemimo si enodnevno razstrupljanje izključno za počitek in posvečanje sebi, svojemu telesu, mislim in duhu!



 

Bilka Baloh je svobodna raziskovalka in svetovalka za zdravo in uravnoteženo prehrano, poznavalka ajurvede, predavateljica in mentorica za terapevtsko postenje. Predana je hribom, plezanju, jogi in meditaciji. Je vizionarka, ki si cilje si postavlja visoko. Njen življenjski moto je “Never give up!” Verjame, da naključja ne obstajajo in da vse v stvarstvu poteka “na ključ.” Življenje, da je vnaprej določen načrt, ki ga prejmemo ob rojstvu in se mu ne moremo izogniti.

“Lahko pa ga delno popravimo, izboljšamo – z zdravim življenjskim slogom ter etično neoporečnim delovanjem do sočloveka, živali, narave in celotnega stvarstva. Delo na osebnem razvoju je celjenje ran iz preteklosti in zdravilo hkrati, kajti vse bolezni izvirajo iz nerešenih konfliktov, ki so globoko zakoreninjeni v naši podzavesti. Ko jih ozavestimo, ko izrazimo svoje strahove, potlačena čustva, jezo in strah, ne osvobodimo le sebe, temveč odrešimo tudi svoje najbližje. Ključ, ki ga iščemo vsi, pa je ljubezen do sebe.”


With inner light and sound...

  • Food Supervisor

  • Detox Support

  • Vegetarian Workshops

  • Vegan Gastronomy Courses

  • Raw Food Workshops

  • Yoga and Meditation

Tel.: +386 68 60 14 29


 
 

720 views

Recent Posts

See All
bottom of page