top of page

FERMENTIRANA RDEČA PESA

Čas priprave: 40+ min

Težavnostna stopnja: preprosto


Potrebujemo:

  • 1,5 kg rdeče pese

  • 1 l vode

  • 20 g soli

  • 5 listov posušenega lovorja



Peso operemo in neolupljeno skuhamo v večjem loncu vode. Ne kuhamo je predolgo, približno 20 - 30 min, le toliko, da ni povsem trda. Lastnost fermentiranih izdelkov je namreč, da ohranijo svojo trdoto.

Če želimo peso fermentirati brez toplotne obdelave, kuhanje preskočimo.


Kuhano peso nato olupimo in naribamo na kolobarje, ki naj bodo kar se da tanki. Kolobarje zložimo v lonec za fermentiranje ali steklen kozarec. Pri zlaganju z roko plasti čim bolj potlačimo, da je vmes, kar se da malo zraka.


V litru vode stopimo sol (za fermentacijo se navadno uporablja 2% raztopina, kar pomeni 20g soli/1 l vode). Ko lonec napolnimo s peso, jo prelijemo s solno raztopino. Pomembno je, da je vsa zelenjava potopljena pod raztopino, saj se lahko kaj hitro na kosih ki štrlijo iz raztopine začne delati plesen. Da bi preprečili koščkom zelenjave “plavati“ na površini, lahko uporabimo razne obtežilnike. Kupimo lahko posebej za to namenjene ploščate keramične obtežilnike, si pomagamo s keramičnimi krožnički od skodelic ali pa si obtežilnik izdelamo sami, tako da v v zip vrečko natočimo nekaj vode in jo zaprto položimo na vrh zelenjave.


Tako pripravljen lonec pokrijemo. V primeru da uporabljamo fermentacijsko posodo, v rob kamor pride pokrov nalijemo vodo, kar omogoči plinom, da izhajajo in preprečuje zraku da vstopa. Če uporabljamo navaden steklen kozarec za vlaganje, zapremo le narahlo oz. pokrijemo.


Lonec oz. kozarec pustimo na sobni temperaturi 4 dni. Hitrost fermentacije je odvisna od temperature prostora. Če je prostor toplejši, bo tudi fermentacija hitrejša.


Četrti dan poskusimo zelenjavo. Če nam okus ustreza, lahko s fermentiranjem zaključimo, če pa bi želeli, da je okus kislejši in izrazitejši, ga pustimo še kakšen dan na sobni temperaturi.


Iz fermentacijskega lonca preložimo zelenjavo v steklene kozarce za vlaganje. Napolnimo čim bolj do vrha, da je v posodi čim manj zraka. Dodamo tudi tekočino v kateri se je zelenjava fermentirala. Kozarce hranimo v hladilniku, saj nizka temperatura preprečuje nadaljnje fermentiranje.


Nasvet: Na vrh damo lahko nekaj listov posušenega lovorja, ki potiska zelenjavo v slanico, hkrati pa dodatno aromatizira ferment.


Uporabite svojo domišljijo in recept prilagodite svojemu okusu. Uživajte v ustvarjanju in dober tek.

114 views

Recent Posts

See All
bottom of page