top of page

FERMENTIRANO RDEČE ZELJE

Čas priprave: 20 min

Težavnost: preprosto


Potrebujemo:

  • 1 malo glavo rdečega zelja

  • ½ jabolka

  • ½ manjše čebule

  • sol*


Pripomočki:

  • steklen kozarec za vlaganje

  • utež za vlaganje ali plastično vrečko za zamrzovanje

  • tehtnica



*Izračun soli: narezano oz. naribano zelje stehtamo. Težo zelja pomnožimo z 0,02 in tako dobimo količino soli, ki jo potrebujemo. Se pravi (teža zelja) x (0,02) = (količina soli).


Na tanko narežemo ali naribamo zelje, jabolko in čebulo. Vse skupaj zmešamo v posodi in dodamo potrebno količino soli*. Z rokami pregnetemo zelje, da se sestavine dobro povežejo in da se začne izločati tekočina, nekje 2-5 min.


Vsebino prenesemo v čist kozarec in jo potisnemo čim bolj proti dnu, da tekočina pride na površje in pokrije vso vsebino. Zelje obtežimo z utežjo za vlaganje in kozarec pokrijemo. Pokrov samo položimo na kozarec, da omogočimo plinom, ki nastajajo pri fermentaciji prost izhod. Namesto uteži lahko uporabimo tudi plastično vrečko za zamrzovanje. Vrečko do ¼ napolnimo z vodo in jo položimo na zelje. S tem dosežemo, da zelje ostane pod tekočino, kar prepreči možnost nastanka plesni.


Kozarec z zeljem pustimo na sobni temperaturi nekje 7-21 dni. Sčasoma bomo v kozarcu opazili mehurčke. To je CO2, ki se izloča in je pokazatelj, da se fermentacija odvija.


Zelje fermentira različno dolgo, odvisno od temperature v prostoru. Topleje ko je, hitrejša bo fermentacija.

Po približno 10 dneh poskusimo zelje. V kolikor nam okus ustreza, s postopkom zaključimo, v nasprotnem primeru pustimo fermentirati še nekaj časa.


Ko pridemo do željenjega okusa, kozarec tesno zapremo in ga hranimo v hladilniku.


Fermentirano zelje lahko dodamo solati, uporabimo ga kot prilogo, odlično pa se poda tudi z domačim kruhom in lečinim biftkom.


Uporabite svojo domišljijo in recept prilagodite svojemu okusu. Uživajte v ustvarjanju in dober tek.

503 views

Recent Posts

See All
bottom of page