top of page

JESENSKI DAROVI NARAVE

Jesen je čas žetve in shranjevanja ozimnice - zato si lahko v naravi naberemo in shranimo mnogo divjih darov za prihajajoče hladne in krajše dni. Za maksimalno moč se priporoča, da se nabirajo v dopoldanskem času – ne zgodaj zjutraj, ko se rastlina šele prebuja, in ne kasneje od poldneva.


Gobe

Gobe so zaradi svoje hranljivosti in svojevrstne aromatičnost nepogrešljive v marsikateri jesenski jedi. Znane so po svojih nizki vsebnosti maščob in višji vsebnosti aminokislin, ki gradijo naše telo ter vlaknin, ki podpirajo našo prebavo in hranijo naše koristne črevesne bakterije. Kot bogat vir vitamina D, nekaterih B vitaminov (tudi folne kisline) in mineralov (selen, fosfor, kalij, železo) predstavljajo živilo, ki podpira tudi naš imunski sistem, izboljšuje krvno sliko in vsesplošno dobro počutje. Vsebnost hranil je odvisna tudi od mineralne polnosti ali izčrpanosti zemlje, kjer so rastišča. Pri nabiranju naj se spoštuje naravo in gobe odreže na primernem mestu, da lahko rastišča obrodijo dalje. Pred kuho pa se svetuje, da se jih ne umiva z vodo, ampak se za odstranjevanje zemlje, trave, ipd. uporabi kar čopič ali pa se jih obriše s suho krpo. Gobe za ozimnico lahko vložimo v kozarce, posušimo v dehidratorju ali na nizki temperaturi v pečici; ali pa zamrznemo - tako jih shranimo za dalj časa.



Pravi kostanj - plod

Priljubljen sladkasto oreškast plod, ki je v jesenskih mesecih pogost prigrizek ali dodatek v sladicah. V našem telesu po ajurvedi spodbuja toploto, podpira ledvice in prebavni ogenj – priporočljiv za vata tipe. Kljub temu, da spada med ogljikove hidrate, pa zaradi svojega visokega odstotka vlaknin ne zmoti preveč krvnega sladkorja. Ker je bogat vir mineralov (kalcij, kalij, fosfor) podpira tudi naše kosti, zobe in nohte, zaradi vitamina B6 pa dodatno še živčni, endokrini in imunski sistem.


Šipek - plod

Znan po svoji visoki vsebnosti vitamina C, ki krepi naš imunski sistem ter pomirja živčnega. Hkrati je poln kremenčeve kisline, magnezija, kalcija in fosforja za boljše delovanje možganov in trajnejši spomin, za močnejše kosti in membrano celic. Ugodno vpliva na našo prebavo, saj njegova vsebnost pektina olajša marsikatero prebavno težavo. Spada pa tudi med živila, ki izboljšujejo našo pretočnost in imajo močno antioksidativno moč (vsebuje fenole). Večinoma se ga uporablja v čaju. Le-ta blagodejno vpliva na človeško telo, saj ga lahko pijejo tudi ledvični bolniki, ki so občutljivi na večino drugih čajev. Za njegov maksimalen izkoristek se priporoča, da se ga toplotno ne obdela – nekateri z njim pripravljajo šipkovo presno kašo, ga dodajajo v smuti…


Ognjič - cvetovi

Se pogosto znajde v domačih kremah za nego občutljive kože, saj deluje protivnetno in antibakterijsko ter spodbuja hitrejše celjenje in tvorbo novih celic. V obliki čaja lahko njegove zdravilne učinkovine čistijo kri in izboljšujejo cirkulacijo, pomagajo pri težavah z izostalo menstruacijo ter hormonskimi neravnovesji v času menopavze. Pomaga pri želodčnih krčih, čiru in vnetju debelega črevesja, ter izločanju nekoristnih bakterij.

Baldrijan - korenina

Baldrijan je rastlina, ki je v prvi vrsti znana po svojih pomirjajočih in uspavalnih učinkih. Njegov čaj lahko uporabljajo tisti, ki jih muči nespečnost, nemir, tesnoba, živčna napetost in izčrpanost (vsekakor je v takšnih primerih potrebno poiskati tudi vzrok za težave). V študijah* opažajo, da naj bi vplival na GABO, ki jo povezujemo z občutkom umirjenosti in sproščenosti ter boljšemu fokusu. Pomaga tudi pri uravnavanju srčnega pritiska, menstrualnih in menopavzalnih težavah ter sindromu nemirnih nog. Korenine izkopljemo, umijemo (lahko si pomagamo z nežno ščetko) in posušimo.


Kljub temu, da so vse omenjene rastline zdravilne in koristne, svetujemo, da jih ne uživate vsak dan, da opazujete, kako se vaše telo odziva na njih in sledite svojim občutkom.

Sušenje, pripravo in shranjevanje čajev pa smo opisali v blogu: Spomladansko rastlinje v naših jedeh.

*Benke, et. al. GABA A receptors as in vivo substrate for the anxiolytic action of valerenic acid, a major constituent of valerian root extracts. (2009).
Treben. Zdravje iz Božje lekarne. (1992).
Vogel. Ljudski zdravnik: Koristni nasveti za zdravje. (2012).

 
 

106 views

Recent Posts

See All
bottom of page