top of page

KALJENA HRUSTLJAVA AJDA

Čas priprave: 40+ min

Težavnost: preprosto


Potrebujemo:

  • surovo ajdovo kašo

  • vodo



Poljubno količino toplotno neobdelane ajdove kaše namočimo čez noč v večjo količino sveže vode. Pomembno je, da ne izberemo pražene ali poparjene, saj nam le-ta ne bo vzkalila. Namočeno precedimo na večjem cedilu ter temeljito speremo pod tekočo vodo.


Cedilo postavimo na večjo posodo*, pokrijemo s čisto krpo, da ajdo obdaja zrak, hkrati pa ostaja navlažena. Vsaj 3 krat v dnevu jo dodobra speremo pod tekočo vodo; vodo, ki se nabere v spodnji posodi pa sproti odlijemo (sluz, ki jo ajdova kaša naravno sprosti, naj vas ne prestraši).


Ajdova kaša bo v dnevu ali dveh vzkalila (odvisno od temperature prostora - 20-25 stopinj je najugodnejša za kaljenje) - pri špičastem delu zrna bo začel poganjati kalček. Čas kaljenja določimo sami, glede na dolžino kalčka, ki jo želimo doseči - mi smo jo pustili kaliti 2 dneva.


Kalčke lahko takoj uporabimo kot posip v solatah, kosmičih ter smutijih, in jih hranimo v hladilniku do 3 dni. Za daljši rok uporabe pa jih lahko v dehidratorju ali v pečici na najnižji temperaturi posušimo do suhega in shranimo. Takšni kalčki so hrustljav in hranljiv prigrizek ali dodatek različnim jedem.


*če imamo kalilnik, lahko namesto posode in cedila za kaljenje uporabimo le-tega in se ravnamo po navodilih proizvajalca.

446 views

Recent Posts

See All
bottom of page