top of page

KARAMELIZIRANA ČIČERIKA Z BUČNIMI SEMENI

Čas priprave: 20 min

Težavnost: preprosto


Za 3 osebe


Potrebujemo:

  • 100 g bučnih semen (ali sezama)

  • 180 g kuhane čičerike

  • 4 - 5 žlic kokosovega sladkorja

  • 2 - 3 žlice gostega kokosovega mleka

  • ½ - 1 žličke kokosovega masla

  • dober ščep grobe morske soli

  • noževo konico burbonske vanilije


*dodamo lahko tudi druge nam ljube začimbe kot so: cimet, piment, muškatni orešček, klinčki,...


Neobvezen pred-korak:

Da bi čičeriki povečali hranilno vrednost, jo pred kuho lahko najprej aktivirate in nato kalite, kot smo to storili mi. V tem primeru se njen čas kuhanja skrajša. Prav tako lahko aktiviramo tudi bučna semena in jih nato dehidriramo, da bodo še bolj hrustljava.



Kuhano čičeriko dobro osušimo s čisto kuhinjsko krpo - naj bo popolnoma suha.


V ponvi na srednjem ognju počasi segrevamo kokosov sladkor. Ko se začne topiti malce vrtimo ponev, da se nam ne prime; po minuti ali dveh počasi dodajamo gosti del kokosovega mleka, sol in vanilijo. Po potrebi povečamo ogenj, a bodimo pozorni, da se nam ne zažge, saj lahko le-takšna hitro pogreni. Dodamo kokosovo maslo. Pozorno spremljamo ter z lopatko (spatulo) ali metlico mešamo, da postane zmes čim bolj homogena. Po približno 3 - 5 minutah, bo karamela postajala bolj in bolj gosta.


Ko pridemo do želene gostote, jo prelijemo čez čičeriko in bučna semena, katera smo dali v večjo posodo ter dodobra premešamo. Razporedimo na pladnju po peki papirju ter počakamo, da se ohladi; in naš prigrizek je končan.


Če pa smo ljubitelji zares hrustljavih in “lepljivih” prigrizkov, lahko nadaljujemo in pladenj za približno 8 min postavimo v pečico ogreto na 160 stopinj. Vmes lahko po potrebi pomešamo, da se zares enakomerno popečejo. Ponovno smo pozorni, da se ne zažgejo in pogrenijo. Dodobra ohladimo in postrežemo kot samostojen prigrizek ali kot dodatek različnim jedem - jogurt, sladoled, muesli,...


Uporabite svojo domišljijo in recept prilagodite svojemu okusu. Uživajte v ustvarjanju in dober tek.


Recent Posts

See All
bottom of page