top of page

LEPOTNI SPANEC

Melatonin je hormon z delovanjem antioksidanta. Tvori se v epifizi v možganih, ponoči in v popolni temi. Viša se med spanjem, a njegovo upadanje spodbuja sončna svetloba. Melatonin je odvisen od ritma noči in dneva. Ko smo v stresu in premalo spimo, zmanjšujemo sintezo melatonina in pospešujemo proces staranja ter povečujemo možnosti za mnogo drugih degenerativnih stanj. Med drugim sintezo melatonina zmanjšujejo visoke ravni kortizola, elektronska sevanja, kajenje in uživanje alkohola.

Naravno tvorjenje tega hormona je potrebno podpreti z zgodnjim odhodom v posteljo in spanec v popolni temi v skladu s spoštovanjem narave - zbujanje s sončnimi vzhodi in začetek počitka v času zahodov.


Melatoninski dodatki

V primerih kroničnega pomanjkanja melatonina, kar se dogaja pri večini bolnikov s kroničnimi obolenji, specialisti lahko predpišejo tudi dodatke melatonina v obliki kapsul. Enako je tudi v primeru dolgoletnega uživanja nekaterih zdravil (npr. za visok pritisk) - takrat je priporočljivo uživanje dodatka melatonina. Prav tako se z leti in nezdravim življenjem zmanjšuje stopnja njegove proizvodnje. A ne pozabimo; naše telo nas v večini primerov lahko preskrbi s popolnoma zadovoljivo mero, če se gibljemo z ritmom narave.

Ali mi primanjkuje melatonina?

Znaki pomanjkanja melatonina v telesu so: spanje brez sanj, porušen bioritem, kronična utrujenost, znaki prezgodnjega staranja kože in las, hiperpigmentacije na koži, nemirnost, ipd... Preverjanje zadostne vrednosti melatonina pa se lahko natančno izmeri pri specialistu z vzorcem urina ali sline.

Kako ga povečamo?

Poleg spanja v temi, je prav tako pomembno čez dan preživeti čas na naravni svetlobi. Prav ta kontrast svetlobe in teme spodbuja epifizo k pravilni proizvodnji melatonina. Čas pred spanjem preživimo umirjeno, pomagamo si z meditacijo, s sprostitvenimi in dihalnimi tehnikami. Iz spalnice odstranimo elektronske naprave in jasno ločimo med tem kdaj se dan začne in kdaj se konča. Na ta način ne bomo na čas med spanjem gledali kot nujno zlo, temveč kot na zdravilni in lepotilni tretma.


 
 

203 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page