top of page

MARMORNI KOLAČ

Čas priprave: 40+ min

Težavnost: napredno


Za 12 kosov


Potrebujemo:

  • 400 g moke

  • 150 g rjavega sladkorja

  • 3 žličke soda bikarbone

  • 550 ml rastlinskega mleka

  • 300 ml jabolčne čežane

  • 2 žlički vanilijeve paste

  • 100 ml olja


Za rjavo testo

Potrebujemo:

  • 3 žlice presnega kakava

  • 5 žlic rastlinskega mlekaSuhe sestavine damo v večjo skledo in premešamo. Mokre sestavine zmešamo ločeno v manjši posodi.


Mokre sestavine dodamo k suhim in nežno premešamo.


Polovico testa prelijemo v drugo posodo, dodamo kakav in mleko ter premešamo. Tako dobimo rjavo testo.


Uporabimo okrogli ali pravokotni pekač, katerega obložimo s peki papirjem.


Do marmornatega vzorca v kolaču pridemo lahko na različne načine.

Pri prvem načinu najprej dodamo žlico svetlega in nato žlico temnega testa ter postopek ponavljamo, dokler nam ne zmanjka testa.

Tako ustvarimo zebrin vzorec, kakršnega lahko vidimo na sliki.

Pri drugem načinu izmenično vlivamo svetlo in temno testo in na ta način ustvarimo vrtince. Pri tretjem načinu v celoti vlijemo najprej eno testo v model in čezenj drugo, nato s pomočjo noža ali železne palčke vrtimo po testu tako, da ustvarimo vrtince (pri tem ne pretiravamo, saj lahko maso zmešamo preveč in vrtinci ne bodo vidni).


Pečemo 1 uro na 180°C. Preden kolač razrežmo ga pustimo, da se malo ohladi.


Uporabite svojo domišljijo in recept prilagodite svojemu okusu. Uživajte v ustvarjanju in dober tek. 

Diplomirana kulturologinja sem se odločila, da življenje popeljem proč od klasičnih tirnic in se podam v izzivov polno življenje ustvarjalke. Že od srednje šole je moja velika ljubezen hrana, zadnje leto in pol pa s tem povezana fotografija hrane. Dobri dve leti že sledim rastlinski prehrani, hkrati pa se trudim živeti čim bolj vegansko. Bolj kot kulturologija me vleče raziskovanje nutricionistike, Kitajske in Ajurvedske medicine ter povezave med hrano in počutjem. Delam kot food-blogerka, fotografinja hrane, ustvarjalka receptov in ustvarjalka vsebin za različna prehranska podjetja.


Prisegam na zdravo življenje v vseh pogledih – praksa joge, meditacija, refleksija in sprehodi v naravi so nepogrešljiv del mojega vsakdana.Zanimajo me osebna rast, trajnostno in zero-waste življenje, »back to nature« in »back to yourself« pristop do telesa, duha, zdravja in življenja. Zelo rada berem, najbolj se najdem v 'uporabnih' knjigah, sicer pa rada preberem tudi kak roman. Obožujem kavo, domače sladkarije in svojo jutranjo rutino.


Vita Vybihal113 views

Recent Posts

See All

POTICA

Comments


bottom of page