top of page

MATCHA IN ANTIOKSIDANTI

V telesu vsak dan nastajajo novi prosti radikali in antioksidanti. Naloga antioksidantov je, da nevtralizirajo proste radikale, zato je ključno, da je razmerje prostih radikalov in antioksidantov v ravnovesju. V kolikor v telesu prevladujejo prosti radikali, telo preide v stanje oksidativnega stresa, ki v podaljšanem obdobju pripelje do rakavih obolenj, staranja tkiv, poškodovanja DNK zapisa in celo celično smrt.

Proste radikale v telesu povečujemo s slabimi navadami, kot so kajenje, uživanje alkohola, z nezdravo prehrano in s faktorji na katere nimamo direktnega vpliva, kot so onesnažen zrak, UV žarki, pitje onesnažene vode in neizogiben stres modernega življenja.


Vsaka rastlina vsebuje antioksidante, saj jih potrebuje za lastno obrambo pred prostimi radikali. Zato zaužijemo največ naravno prisotnih antioksidantov z raznoliko rastlinsko prehrano.

Nekatera živila pa so znana po visoki vsebnosti antioksidantov, katera lahko varno vključujemo v naše dnevne jedilnike. Izolirane antioksidante v obliki dodatkov pa jemljemo previdno, saj lahko s prevelikimi odmerki dosežemo obratno od želenega.


Eno izmed živil z visoko vsebnostjo antioksidantov je Matcha. Matcha je prah pridelan s finim mletjem vršičkov zelenega čaja, ki se raztopi v vodi, mleku (matcha latte) ali pa se doda sladicam.

Vrednosti antioksidantov v živilih se meri z vrednostmi ORAC (oxygen radical absorbance capacity). Raziskave kažejo, da bi morali dnevno zaužiti vsaj 3000-5000 ORAC enot antioksidantov. Matcha vsebuje približno 1400 ORAC/g.


Matcha ima 10x več antioksidantov kot klasični zeleni čaj, med drugim pa matcha:

- vsebuje protivnetne snovi,

- vzbuja budnost in dobro počutje,

- pospešuje prebavo,

- znižuje holesterol in visok pritisk,

- vsebuje vitamina C in A,

- vsebuje minerale selen, cink, magnezij,

- vsebuje kofein.


Ker matcha vsebuje visoke vrednosti aminokisline L-Theanine, se kofein v rastlini sprošča počasneje. Tako nam kofein v Matchi ne dviguje ravni kortizola kot kava, ampak nam omogoči več urno miselno budnost, brez hitrega padca.


Matcha vsebuje največje vrednosti antioksidanta Catechin EGCg, ki velja za antioksidant proti rakavim obolenjem.


Priprava Matche je enostavna, napitek pa okusen, sladkasto-grenek in nepozabljiv, zato si zasluži mesto na vsakodnevnem jedilniku.


 

Pogledi avtorja/ice so v celoti njegovi/njeni in ne nujno odražajo pogledov Login5 Aphrodite Limited.

 

517 views

Recent Posts

See All
bottom of page