top of page

MELISIN SIRUP

Čas priprave: 40+ min

Težavnost: preprosto


Za 2 litra melisinega sirupa


Potrebujemo:

  • 300 g sveže melise

  • 2 l vode za namakanje melise

  • 3 bio limone

  • 3 bio pomaranče

  • 2 žlici sode bikarbone

  • 2 l vode za namakanje limon in pomaranč

  • 1 kg rjavega sladkorja

  • 1 žličko citronske kisline



Limone in pomaranče pred uporabo namočite v raztopino vode in sode bikarbone za vsaj 1 uro. Četudi uporabimo bio sadeže, je lupina agrumov v večini primerov tretirana, soda bikarbona pa nevtralizira te preparate. Sadeže nato operemo in podrgnemo pod tekočo vodo.


Meliso režemo nad zadnjim zalistnim brstičem. Tako se bo melisa hitreje obnovila in v eni sezoni lahko 3-4 krat porežemo celoten grmiček s čudovitimi mladimi poganjki.


Tako očiščene limone in pomaranče narežemo na kolobarje, melisi pa odstranimo večje trše peclje. V večjo posodo izmenično zlagamo plast melise in plast limoninih/pomarančnih kolobarjev. Ko porabimo kolobarje in lističe, zalijemo z dvema litroma vode, obtežimo (jaz uporabim kar kakšen krožnik), da lističi ostanejo pod vodo, pokrijemo s pokrovom ali krpo in pustimo stati 48 ur.


Po dveh dneh posodo odkrijemo in mešanico dobro zmečkamo z rokami (lahko si pomagate z gumijastimi rokavicami) – stiskamo, ožemamo in gnetemo, da se iztisnejo sokovi iz agrumov in eterična olja iz melise. Ko se nam zdi da smo zadostno pregnetli, gosto maso dobro ožamemo in jo zavržemo. Tekočino, ki nam je ostala, precedimo v večjo posodo, dodamo sladkor, citronsko kislino in segrevamo do vretja. Med tem večkrat premešamo, da se raztopi ves sladkor. Pripravimo steklenice. Steklenice morajo biti dobro očiščene, sterilizirane, priporočam pa tudi uporabo novih pokrovčkov.


Tik preden sirup zavre, ga odstavimo iz ognja in še vročega nalijemo v steklenice. Dobro zapremo, vroče steklenice pa pokrijemo z odejo, da se sirup počasi ohlaja, pri čemer se naredi vakuum, kar pomeni, da so steklenice res dobro zaprte, brez dostopa kisika, ki bi lahko pokvaril naš sirup.


Sirup se kot osvežujoč napitek krasno prilega v vročih poletnih dneh, lahko ga uporabite za koktejle ali pa sladice.


Uporabite svojo domišljijo in recept prilagodite svojemu okusu. Uživajte v ustvarjanju in dober tek.



360 views

Recent Posts

See All
bottom of page