top of page

MOKSANJE PROTI ZASLUZENOSTI

Moksa ali moksanje je vrsta toplotne terapije v tradicionalni kitajski medicini (TKM). Moksa palica ali stožec je oglje ali skupek zelišč. Tradicionalno je narejena iz kitajskega pelina (Artemesia argyi). Mokso prižgemo z ognjem in ko žari, ustvari nenavadno močno toploto, ki prodira v telo. Posebnost mokse je, da ne samo segreva vendar tudi vleče nase prekomerno vlago iz telesa. Močna toplota, ki seva iz mokse, ogreje predel kože in stumulira dotičen predel, meridian, organ. Po TKM, naj bi moksanje razsluzilo telo, nam povečevalo energetsko pretočnost qi-ja; življenske energije in nam povečevalo yang energijo v kolikor je v telesu primankuje.


Moksanje telesu vrača toploto in odpravlja hlad, vlago in posledično nabiranje sluzi v telesu. Zasluzenost nekega organa onemogoči njegovo pravilno delovanje, mu odvzema vitalno energijo in prekrvavljenost. Mnogokrat nas sluzi nepravilna prehrana, stres ali preveč vlažno bivalno okolje.


Moksanje se svetuje vsem tistim ki :

  • težko preživljajo hlad - imajo hladne roke in noge, jih mrazi;

  • Imajo produktiven kašelj - zaradi nabiranja sluzi v pljučih;

  • Imajo ponavljajoča vnetja sinusov, zamašen nos, izcedek iz nosu;

  • Imajo astmo;

  • Imajo zamaščena jetra;

  • Imajo urogenitalne težave - prostata, pogosta obolenja mehurja, neplodnost, ciste, miomi;

  • Imajo bolečine v križu;

  • Imajo kronična vnetja črevesja;

  • Aktivno bolehajo za pljučnico, bronhitisom in ostalimi bolezni dihalnega trakta.



Moksa terapija je primerna tudi za starostnike in otroke. Mamice lahko varno izvajajo moksanje doma svojim otrokom v primerih obolenj.


Tlečo mokso se približuje telesnim meridianom, akupresurnim točkam ali pa predelu, kjer imamo težave. Na primer: pri težavah s sinusi grejemo predel tretjega očesa ali ušesne votline, pri težavah s pljuči grejemo prsni koš, pri urogenitalnih težavah in vseh težavah v trebušni votlini grejemo popek.


Moksanje je lahko direktno ali indirektno. Pri direktnem moxanju se uporablja moksa stožce, ki se jih namesti na kožo in prižge. Stožce se mora odstraniti preden ti povzročijo bolečino, koža pod njim pa mora biti rdeča in zelo topla. Te vrste moksanja naj izvaja samo nekdo, ki je za to pravilno usposobljen. Indirektno moksanje pa je prav tako učinkovito, hkrati pa veliko bolj varno in ga lahko izvajamo sami. Izvaja se s tlečimi paličicami v velikosti cigare, s katerimi se zgolj približujemo koži na približno 3 cm in si sami grejemo določene predele telesa. Pri tem moramo čutiti močno toploto in paziti, da se ne opečemo. Paličico moramo med terapijo otresati, da nam pepel ne pade na kožo. Terapijo izvajamo vsaj tako dolgo, da koža postane topla in rdeča.

Terapevti mnogokrat izvajajo moksanje skupaj z akupunturno terapijo, saj se tehniki pri tem podpirata. Moksanje se lahko izvaja vedno, po potrebi in težavah, a je najbolj učinkovito okoli obeh enakonočjih. Okoli enakonočij se splača izvajati terapijo en teden, vsak dan.


Terapije z mokso se lahko izvaja v kombinaciji s topično aplikacijo soli, ingverja ali česna za zdravljenje različnih stanj. Pri bolečinah oziroma težavah v predelu trebušne votline pred moksanjem stresmo sol v popek in grejemo sol, ki deluje kot medij. To je priporočljivo v primerih urogenitalnih težav, hernije, kroničnih vnetjih črevesja, ipd. A že tudi uporaba same mokse bo ogrela telo in ga pomagala razsluziti. Pri kupovanju paličic mokse je priporočljivo izbrati take, ki nimajo močnega vonja in ne oddajajo dima za razliko od starih tradicionalnih zeliščnih skupkov, ki niso primerne za uporabo doma. Pri kupovanju iščite brezdimno mokso.


Nekateri terapevti uporabljajo mokso v visoki nosečnosti, če je zarodek nepravilno obrnjen. V tem primeru se izvaja indirektno moksanje na akupresurni točki BL67 na zunanji strani stopala. V teh primerih mora to nujno izvajati usposobljen terapevt s predhodnim posvetom z zdravnikom. V nekaterih državah kot so Velika Britanija so nekatere babice in porodničarji usposobljeni za osnovno akupresuro in moksanje kot pomoč pri porodu.


Nevarnosti moksanja:

  • Opekline, brazgotine ob nepravilni uporabi

  • Prezgoden porod ob nepravilni uporabi

  • Slabost ob prekomernem vdihavanju dima mokse (se ne zgodi z brezdimno)


Moksa lahko olajša mnogo bolezenskih stanj, a ne lajša zgolj simptomov. Moksa deluje na eno izmed pomembnih povzročiteljev mnogih bolezni - zasluzenost. Zato mu pravijo zelišče, ki zdravi 100 bolezni. Z moksanjem telesu vračamo pretočnost, prekrvavljenost in homeostazo yin in yang energije.


Za več informacij o moksanju pri nosečnicah:



 
 


827 views

Recent Posts

See All
bottom of page