top of page

RITEM TELESA, UMA IN DUHA

V tradicionalni kitajski medicini (TKM) je urnik dneva razdeljen v 12 enot po dve uri. Vsaka izmed enot je namenjena svojemu organu, namenu, akciji in občutku. To deljenje bazira na tem, kako se vitalna energija usmerja po delih telesa in nam tako daje tempo življenja. Ta dvanajst takten ritem moramo upoštevati za optimalno regeneracijo telesa, uma in duha. Spremljajmo naše občutke vezane na biološko uro, saj nam preko njih telo sporoča stanje naših organov.
Od 5ih do 7ih: Debelo črevo; v tem obdobju se zbudimo, izpraznimo črevesje in izločimo toksine. Čas preživimo umirjeno (meditacija, umirjena joga, osebna higiena). Samo smo. Opazujmo občutke, ki se pojavljajo. V neravnovesju se pojavijo občutki nemoči, determiniranosti.


Od 7ih do 9ih: Želodec; čas je za prvi obrok dneva. Koncentracija se nam poveča, prav tako fizična moč. Če imamo možnost, se odpravimo na svež zrak. Odlično lahko manifestiramo dan pred nami. Lahko občutimo obupanost, ki je vezana na želodec.


Od 9ih do 11ih: Vranica; naša delovna pozornost je najvišja, v tem času oddelajmo stvari, ki so najpomembnejše in se zdijo najtežje. Kar smo pojedli za zajtrk dobimo nazaj v energiji. Zdrav zajtrk = veliko energije. Potrudimo se ne zavreči energije zaradi lenobe.


Od 11ih do 13ih: Srce; čisti se kri. Čas za kosilo, še vedno imamo veliko energije. Občutimo lahko veliko veselje ali veliko žalost.


Od 13 do 15ih: Tanko črevo; takrat se absorbirajo hranila kosila, prebava je obremenjena. Ta čas nam energija pade, počivamo. Lahko se počutimo zavrženo, spregledano.


Od 15 do 17ih: Mehur; večje uživanje in odvajanje vode. Energija je povrnjena in s tem čas za delo. Kadar mehur ni zdrav, se počutimo plašno, negotovo.


Od 17ih do 19ih: Ledvice; obnova krvi. Čas za večerjo, lahko razgibavanje, sprehod - nekaj, kar nam pospeši cirkulacijo. Občutki strahu v tem obdobju lahko oznanjajo težave z ledvicami.


Od 19ih do 21ih: Perikardij; krvni obtok. Čas za popolno sprostitev, hranila so dosegla celice, čas za intimnost, nežnost, mir. Zavestno pozornost namenimo tudi umu in duhu.


Od 21ih do 23ih: Sanjiao; ne-fizični organ v TKM, sega čez cel trup. Skrbi za homeostazo organov, encimov. Fizično energijo pretvori v duhovno. Dan je zaključen. V tem časovnem okviru moramo že zaspati. V kolikor se ne umirimo in zaspimo, lahko čutimo paranojo.


Od 23ih do 1ih: Žolčnik; zdaj se rojeva energija za naslednji dan. Globok spanec je potreben za regeneracijo energije. V mislih se nam lahko porodijo stare zamere, ki se lahko manifestirajo v sanje.


Od 1ih do 3h: Jetra; toksini se čistijo, filtrirajo. Regenerira in čisti se kri za naslednji dan. Če se zbujamo v tem času, lahko občutimo občutke jeze, frustracije - to so čustva jeter.


Od 3h do 5ih: Pljuča; potrebna je zadostna količina kisika za regeneracijo. Zbujanje v tem času lahko vzbudi občutke žalosti - čustvo pljuč. Težave s pljuči nas lahko v tem času prebudijo (težko dihanje).


 
 

473 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page