top of page

ŠEST STOPENJ BOLEZNI PO AJURVEDI

Zdravje in bolezen sta procesa. Bolezen je proces nenormalnega gibanja doš, medtem ko je zdravje proces njihovega normalnega delovanja. Ali povedano enostavneje, bolezenski proces se začne z motnjo došnega razmerja. Ko ajurveda govori o redu v telesu, na zahodu rečemo, da smo zdravi. Ko pri nas rečeno, da smo zboleli, ajurveda govori o neredu. Samo terminologija je nekoliko drugačna, zaznamuje pa enako stanje. Kadar je telo dlje časa pod stresom, fizičnim ali mentalnim, se pojavijo nevšečnosti na telesnem nivoju. Določeni kanali se zaprejo in ustavijo pretok prane ter hranil.

Poznamo šest stopenj bolezni:

1. Kopičenje Zaradi različnih vzrokov, kot so prehrana, vreme, letni časi, čustva, se doše začnejo kopičiti v svojih domovanjih. Vata v debelem črevesju, pita v tankem črevesju in kapha v želodcu. To je najlažja stopnja na kateri že lahko zdravimo porajajoč problem. Kopičenje vate izkusimo kot zaprtje, trebušno napihovanje ali pline v debelem črevesju. Povečano pito občutimo kot vročino okoli popka ali jo prepoznamo po rahlo rumenkastem odtenku v očesnih beločnicah ali po temno rumenem urinu. Taka oseba bo zelo lačna in hlasta po sladkarijah. Nakopičena kapha privede do občutka težkosti, izgube apetita in latergije oziroma nedejavnosti.

Na tej stopnji je človek še vedno precej zdrav. Ko se začne doša kopičiti, bo telesna inteligenca ustvarila odpor do vzročnega dejavnika in iskala nasprotne lastnosti, ki lahko vzpostavijo ravnovesje.



2. Poslabšanje

Povečana doša se še vedno kopiči v svojem domovanju. Te nakopičene doše se skušajo premakniti iz svojih sedežev. Kapha poskuša priti v pljuča, pita v želodec in vata v boke. Odvečna pita se kaže kot zgaga, povečana kapha kot sluz, posledično se sproži kašelj, vata pa bo povzročila bolečine v bokih.

3. Širjenje

Doša se začne premikati iz svojega domovanja, preplavi krvni obtok in išče prostor za vstop. Na tem mestu bolezen prestopi točko, kjer zgolj odstranitev vzrokov ne bo zadostovalo. Potrebna je pančakarma ali drug podben režim za razstrupitev telesa, da se doše vrnejo v svoja domovanja.

4. Odlaganje ali prepojitev

Poslabšana doša vstopi v oslabel ali poškodovan organ, tkivo ali sistem zaradi predhodne travme, genetske predispozicije, nakopičenega stresa, zatrtih čustev ali drugih okoljskih vzrokov. Ta oslabela področja v telesu lahko opišemo kot negativne lokacije, kot luknje v cesti. Na novo prispela doša ustvari zmedo v celični inteligenci šibkejših tkiv in jih preplavi ter tako spremeni njihove normalne lastnosti in funkcije. Spremembe nastajajo v strukturi in funkciji nekega tkiva. Na ta način začnejo poganjati "semena" bolezni.

5. Izrazitev

Na tej stopnji opazimo kvalitativne spremembe. Znaki in simptomi določene bolezni se pojavijo na površju in oseba zboli. Lahko gre za pljuča, jetra, sklepe, srce ali možgane. Bolezen se izraža na področju prizadetega tkiva.

6. Deformacija

Patološki proces je v polnem razmahu in bolezen je izražena v celoti. Pojavijo se strukturne spremembe in zapleti v drugih organih, tkivih in sistemih. To fazo bolezni se zdravi najtežje.

Zdravljenje in obnova ravnovesja ter normalno delovanje je mnogo lažje v zgodnjih fazah. Učinkoviteje je zdraviti bolezni še na stopnji semena, preden slednji požene in raste.

Ajurveda za zdravljenje uporablja pančakarmo in ostale prečiščevalne programe, da amo - strupe odpravi iz telesa. Poleg tega ima bogato farmakologijo, ki za zdravljenje uporablja na tisoče zdravil, med njimi so številna zeliščna. Poleg terapij z zelišči se uporabljajo tudi kristali, kovine, barve. Klasični ajurvedski zapisi - Charaka Samhita, trdijo, da imajo vse snovi najdene v naravi zdravilno vrednost, kadar se uporabljajo na pravilen način. Namen teh zdravil je, da uravnotežijo neuravnotežene dejavnike v ponovno harmonijo. Namen delovanja ajurvedskih zdravil je, da bolezen izkoreninijo, ne le da se odstranijo vzroki in znaki bolezni.


Naša kuhinja je lahko domača lekarna, saj večina zelišč, začimb in drugih živil v sebi nosi zapis za zdravljenje. To so ašvaganda, trifala, neem, aloe vera, cimet, med, česen, čebula, gorčica, gotu kola, ingver, kardamom, klinčki, kurkuma, ricinusovo olje, soda bikarbona ...

Kadar pa je bolezen v polnem zamahu, ajurveda poleg uporabe zelišč kot zdravil izkorišča tudi zdravilne lastnosti kovin, kristalov in kamnov. Ajurveda uči, da je vse kar obstaja obdarjeno z energijo Univerzalne zavesti. Vse oblike snovi so preprosto zunanji prikaz te energije. Prana, življenjska sila, teče iz te univerzalne energije, ki je bistvo vsega. Fizično delovanje je odvisno od kozmičnih vplivov kot tudi od duhovnega in umskega stanja posameznika. Vse kovine imajo izredno zdravilno energijo. Pri zdravljenju se uporabljajo težke kovine, kot je živo srebro, zlato, srebro, baker, svinec in cink. Vendar tudi čiste kovine lahko vsebujejo določene nečistoče, ki so strupene za organe, kot so ledvica, jetra, vranica in srce. Zato ajurvedsko izročilo predpisuje določene metode za njihovo prečiščevanje. Kovina se segreje in obdela z oljem, kravjim urinom, mlekom, gheejem, sirotko ali kislo kašo iz žitaric. Te starodavne metode dosežejo veliko finejše prečiščevanje kot kemični postopki in omogočijo tkivom v telesu, da prejmejo vpliv kovine brez učinkov strupov.


 

Bilka Baloh je svobodna raziskovalka in svetovalka za zdravo in uravnoteženo prehrano, poznavalka ajurvede, predavateljica in mentorica za terapevtsko postenje. Predana je hribom, plezanju, jogi in meditaciji. Je vizionarka, ki si cilje si postavlja visoko. Njen življenjski moto je “Never give up!” Verjame, da naključja ne obstajajo in da vse v stvarstvu poteka “na ključ.” Življenje, da je vnaprej določen načrt, ki ga prejmemo ob rojstvu in se mu ne moremo izogniti.


“Lahko pa ga delno popravimo, izboljšamo – z zdravim življenjskim slogom ter etično neoporečnim delovanjem do sočloveka, živali, narave in celotnega stvarstva. Delo na osebnem razvoju je celjenje ran iz preteklosti in zdravilo hkrati, kajti vse bolezni izvirajo iz nerešenih konfliktov, ki so globoko zakoreninjeni v naši podzavesti. Ko jih ozavestimo, ko izrazimo svoje strahove, potlačena čustva, jezo in strah, ne osvobodimo le sebe, temveč odrešimo tudi svoje najbližje. Ključ, ki ga iščemo vsi, pa je ljubezen do sebe.”


With inner light and sound...


  • Food Supervisor

  • Detox Support

  • Vegetarian Workshops

  • Vegan Gastronomy Courses

  • Raw Food Workshops

  • Yoga and Meditation


Tel.: +386 68 60 14 29





 
 

Recent Posts

See All
bottom of page