top of page

SPOMLADANSKO PREBUJANJE TELESA IN DUHA

S prvimi žafrani in zvončki narava oznanja, da se v življenje vrača živahnost, daljši in toplejši dnevi, s čimer se vse v nas in okoli nas ponovno prebuja in cveti. To je čas, ko se energija, ki je pozimi usmerjena navznoter, postopoma obrača navzven.


V kitajski medicini pomlad zaznamuje element lesa, v ospredju dogajanja pa so jetra (in žolčnik). Mnogi izmed nas pomlad povezujemo z utrujenostjo, vrvežem, prehladi in alergijskimi izbruhi. A v kolikor so jetra in energijski pretok telesa uravnoteženi, je prehod na pomlad lahkoten in radosten.


Jetra in žolčnik sta pomembna dejavnika za transportacijo krvi in žolča. Nezadosten tok teh dveh posledično vpliva na imunsko zaščito. Poleg tega pa so nepretočna jetra tudi pomemben faktor pri toku qi-ja, življenjske energije. Oboje skupaj pripelje do spomladanske utrujenosti, ki jo mnogi občutimo v spomladanskih mesecih.


Za podporo pri tem letnem času se ozremo v naravo. Zelena barva, barva pomladi, naj se preseli na naše krožnike. V hladnejših mesecih smo bili pazljivi in v obroke vnašali veliko podzemne kuhane zelenjave, ki prizemljuje in dodajali začimbe, ki grejejo. Zdaj pa lahko na naše krožnike postopoma vstopa vedno več sveže zelene zelenjave, vendar ne vse naenkrat. Pomlad je prehodno obdobje med zimo in poletjem. Tako kot se spomladi ne preoblečemo iz bunde direktno v kopalke, tako mora biti tudi sprememba na krožniku postopna. Zelenjava, ki spodbuja delovanje jeter je na primer: regrat, vodna kreša, blitva, zelena solata, rukola, kalčki in mikrozelenje. Četudi nas spomladanska utrujenost veže na kavo in druge stimulate, je bolje biti pri uživanju teh zmeren, saj preveč njih obremenjuje jetra. Okus, ki podpira delovanje jeter je kisel, zato lahko zjutraj spijemo skodelico tople vode z nekaj kapljicami limone, kar hkrati uravnava žolč.


Druga hrana ki krepi telo spomladi:

  • pesa,

  • bazilika,

  • grenivka,

  • limona,

  • metin čaj,

  • semena,

  • artičoka,

  • redkvice,

  • brokoli,

  • koper,

  • kivi.


Če ste se kdaj spogledovali s postom ali drugo čistilno kuro, je zdaj pravi čas. Prav tako je zdaj pravi čas za akcijo, za stvar s katero se že nekaj časa spogledujete pa nekako ni bil pravi čas. Izkoristite pomlad za veter pod krili, na katerega ste čakali. Jetra poosebljajo akcijo, asertivnost, planiranje in inspiracijo.



Jetrni konstitucijski tip, pri kateremu so že po naravi bolj izpostavljena jetra, lahko ob prehodu na pomlad še dodatno občuti negativna čustva povezana z njimi. Jetra so v tem času najbolj aktivna. To pomeni, da se intenzivneje čistijo, bolj prevladujejo, hkrati pa so najbolj na udaru.


Neuravnovešen qi, povezan z jetri in žolčnikom, se manifestira kot jeza, frustracija, trma, utrujenost, prokrastiniranje in užaljenost. Nasprotno pa nas močna jetra inspirirajo, v nas prebudijo odločnost, zadovoljstvo, odpuščanje in pristno radost.


Če pri sebi občutimo negativne občutke, si lahko najbolje pomagamo sami. Spomladansko čiščenje se najprej začne znotraj in nato sije navzven. Ob toplejšem vremenu in daljših dnevih si vzemimo več časa v naravi, kjer se z bosimi nogami povežemo s prebujajočo naravo. Zdravilen fizični kontakt z zemljo, ki se prebuja po dolgem spancu, lahko vzpostavimo skozi vrtnarjenje. Vsesplošni pretok qi-ja je tesno povezan tudi z zadostnim fizičnem gibanjem. Predvsem pa uživajmo najprej v svojem telesu, nato v svojem okolju in v naravi. To bo v nas prebudilo željo in strast po nečem novem. Pomlad pooseblja nov začetek, naj bo Pravi in radosten.


 
 

Recent Posts

See All
bottom of page