top of page

SPOMLADANSKO RASTLINJE V NAŠIH JEDEH

Prihaja čas čudovitih pomladnih dni, zato vnesimo vse te sveže pestre barve in toplino narave tudi v svoje skodelice ali pa z njimi okrasimo svoje jedi.

Na naslednjem sprehodu lahko na travniku, ob reki ali v gozdu odkrijemo čudovite zdravilne rastlinice, ki kukajo na plano. Ne potrebujemo posebnih orodij, saj si lahko vzamemo le par minut časa in naberemo čaje, brez nepotrebne embalaže in (nenaravnih) dodatkov, ki so v proizvodnji čaja tako pogosti.


Maja Rokavec photography

Afroditini pomladni cvetlični predlogi:


Trobentice – so znane čistilke naših ledvic, sečil in krvi. Hkrati pa krepijo naš imunski sistem, pljuča, srce in ožilje. Ker negujejo naš živčni sistem, nam lahko ob večerih pomagajo pri umiritvi in boljšem spancu. Lahko pa jih sveže dodamo na solato in si tako zagotovimo še malce več vitamina C v naši prehrani.

Marjetice – lahko namesto v šopek dodamo na solato ali v čajno mešanico za izboljšanje slabokrvnosti, pljučnih in želodčnih težavah. Poleg vitamina C, so polne naravnih zdravju prijaznih kislin, ki delujejo protivnetno in uravnavajo krvni sladkor.

Kopriva – kraljica zelišč je polna železa, kalcija, vitamina B in C. Lahko jo uživamo na 101 način namesto špinače ali pa preprosto kot čaj. Poleg svoje široko znane uporabe za razstrupljanje in čiščenje ledvic, je dobrodošla tudi zaradi svojih krepilnih učinkov na našo kri, prebavo in jetra.

Regrat – je prav tako vsestranski, saj lahko z njegovimi listi pripravimo hranljivo okusno solato, ki jo serviramo še z malce toplim krompirjem ali kuhano čičeriko, ter tako okrepimo naša jetra in ledvice. Korenine, cvet in/ali listje pa je mogoče tudi posušiti za čaj, ki bo izboljšal našo presnovo, razstrupil telo ter pospešil čiščenje krvi. Prav tako bo blagodejno deloval v primeru sladkorne bolezni ter obnovi hrustanca.


Maja Rokavec photography

Pri nabiranju gozdnih darov bodimo pozorni, da naberemo le dele, ki jih potrebujemo, nato pa jih uživamo sveže ali jih naložene v eni plasti posušimo na odprtem prostoru v hiši. Ko jih lahko preprosto zdrobimo med prsti, so dovolj suhe, da jih shranimo v papirnato ali platneno vrečko ter uživamo celo leto. Ko si zaželimo okusnega čaja - 1 žličko čajne mešanice prelijemo s 2-3 dcl vroče vode in pustimo 5 minut.


Naj čaj ne bo zgolj napitek ob prehladu, ampak se z njim razvajajmo in posladkajmo. Pustimo, da nas moč narave nahrani s svojo edinstveno esenco.


 
 

252 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page