top of page

TERAPEVTSKI POST

POST, SEME ZDRAVJA


Pri postu ne gre za stradanje, niti za hujšanje, temveč za vnaprej pripravljen načrt kako zdravo in s čim manj stresa ter bolečin organizem rešimo strupov. Seveda se topijo tudi kilogrami, vendar je to le posledica, ne pa glavni namen. Postenje širi zavest, saj se ne čisti le telo ampak gre hkrati tudi za temeljito čiščo na duhovni ravni.


Človek se posti že od nekdaj. Zgodba o postenju je vpeta tudi v vsa verstva. Priporočajo ga za krepitev življenjske moči, za duhovni napredek, predvsem pa za odpravljanje starih, neuporabnih in celo škodljivih miselnih vzorcev. Post je “brisanje starih datotek” in priprava telesa na nov začetek.



KDAJ NA POST?


Tradicionalno in najbolj znano je spomladansko postenje. V najrazličnejših kulturah so se ljudje vedno postili spomladi, ko so nam v pomoč mlade rastline pri katerih se v celicah še niso uspele razviti razne motnje in bolezni. Zelo koristne so tiste, ki so napolnjene z močjo vode in raztopljenega snega. Večino ljudi, ki se postijo prvič, rado zebe, zato sta zanje najprimernejša pomlad in poletje, ko nas ponovno poboža sonce ter nekoliko višje zunanje temperature. Spomladi se voda budi iz sna in to je čas naravnega čiščenja. Takrat naš organizem reagira na naravno okolje in potrebno mu je prisluhniti. Spomladansko čiščenje je čiščenje s svežino, ki daje mladost, veselje in energijo. To je čas pomlajevanja in celičnega obnavljanja.


RAZLIČNA POSTENJA


Poznamo več vrst postov. Od sadnih, do takih ob katerih se uživa izključno tekoča hrana in postne juhe in se protokolarno tudi klistiramo, pa do enodnevnih samo na vodi (katere priporočam dejansko le dan največ dva) in še mnogo je postnih terapij s katerimi telo prečistimo nesnag, strupov ali ame po ajurvedi.

Z nezdravim načinom življenja v telo nenehno vnašamo najrazličnejše strupe. Nepresnovljene odpadne snovi se v telesu odlagajo v medceličnini, maščobnem in vezivnem tkivu. To so strupi, ki čakajo na manifestacijo - bolezen. Odziv telesa je pri vsakem posamezniku drugačen, saj smo edinstven proizvod genskih predispozicij naših staršev in še nekaj dejavnikov ob spočetju. Temu stanju po ajurvedi rečemo Prakriti in je nekakšen genski zapis. Vikriti pa je trenutno stanje, ki naj bi bil čim bolj podoben Prakritiju.



TRDNA ODLOČITEV


Za terapevtsko postenje je potrebna trdna odločitev. Kadar je postenje samo želja in za podvig nismo povsem odločeni, je trud zaman. Takrat telo silimo v nekaj, česar si glava ne želi in lahko naredimo več škode kot koristi. Če imamo podporo družine, prijateljev ali sodelavcev, je proces veliko lažji.

Ljudje mislijo, da se bodo za kak teden ali dva odrekli hrani, popili nekaj bistrih juh, zelenjavnih sokov, čistilnih čajev in telo bo prečiščeno. Zdravo postenje je veliko več od tega. Je poseg v telo in duha, saj delujemo na telesni, mentalni in duhovni ravni. Terapevtsko čiščenje telesa ni le reševanje zdravstvenih problemov ali hujšanje, je čudovita metoda za splošen dvig razpoloženja. Znanstveniki so ugotovili, da telo med postom izloča več rastnih hormonov. Ugotavljajo, da je rast na različnih ravneh povezana z izboljšanjem razpoloženja in celično revitalizacijo.


MENTORSTVO IN SVETOVANJE


Ko smo odločeni, da se bomo postili, si moramo izbrati mentorja z dolgoletnimi izkušnjami, nekoga, ki se s tem ukvarja profesionalno. Svoje telo prepustite izkušenemu mentorju, ki mu zaupate. Terapevtski posti, ki jih izvajam, so programirani za vsakega posameznika posebej. Najprej določim konstitucijo, naredim diagnostiko, ki vključuje pregled jezika, oči, ustnic, nohtov, obraza, preverim srčni utrip in zdravstveno stanje, ki mi ga pove krvna slika (hemogram). Šele potem se skupaj odločimo za dolžino posta in terapijo med njim. Načeloma se lahko človek posti tudi sam, vendar rezultati nikoli niso tako zanesljivi, kot če imate strokovnjaka, ki vam pomaga čez morebitne ovire. Med postom je potreben tudi pogovor, najpogosteje o telesnih težavah, pa tudi nezavednih mentalnih vsebinah, saj se čistijo “smeti”, ki so globoko zakoreninjene v naši podzavesti. Včasih naletim na težave, s katerimi sama nimam izkušenj, vendar jih rešimo s skupnimi močmi in sodelovanjem. Vsakodnevno smo v stiku, da se ljudje počutijo varne. Izvajam tudi delne poste, dietne podpore za zmanjševanje telesne teže in on-line poste. Po elektronski pošti dobijo navodila, potem pa se slišimo po telefonu, kadar je to potrebno. Vse je odvisno od tega, kakšen človek ste in kakšno je vaše videnje te edinstvene izkušnje.



POSTENJE PO AJURVEDI


V ajurvedi izvajamo tako imenovano pančakarmo. Panča pomeni “pet”in karma “dejanje” ali “postopek”. Obstaja pet postopkov: bruhanje, odvajanje, terapevtski klistir, odmerek zdravila za nos in očiščevanje ali puščanje krvi. To so krajši posti. Za ljudi s konstitucijo kapha je post najbolj priporočljiv, saj imajo običajno precej zalog. Pitta in vata naj bi se postili manj. Običajno se med postenjem osnovna doša ali dve povečata, ker se telo čisti, zato je potrebno računati na odklone v čustveni in telesni stabilnosti. Terapevtsko bruhanje se izvaja, kadar gre za prenatrpanost v pljučih, ki povzroča stalne napade bronhitisa, kašlja, prehlada ali astme. Tako se odstrani povečana kapha, ki povzroča sluz. Vendar tega postopka ne prakticiram. Čistimo pa nosne poti. Postopek se imenuje nasja. Nos so vrata do možganov in zavesti: prana ali življenjska energija vstopa v telo z zrakom, vdihavanjem skozi nos. Čiščenje nosne votline je neboleče in pomaga popraviti motnje prane, ki vplivajo na višje možganske, čutne in motorične funkcije.


ZA KOGA POST NI PRIMEREN?


Predvsem pozorni morajo biti vsi, ki jemljejo kakršnakoli zdravila proti strjevanju krvi, diabetesu. Post prav tako ni primeren za nosečnice, doječe matere. Je pa primeren kot predpriprava na nosečnost, da se telo pred tem prečisti in da plod, ki se razvija v materi, uživa v čistem okolju. Prav tako post odsvetujem vsem s prenizko telesno težo, posameznikom in posameznicam, ki imajo anoreksijo ali bulimijo. Prav tako post ni primeren za duševno prizadete ljudi, ker je v tem primeru potrebna dosledna strokovna podpora psihoterapevta.



 

Bilka Baloh je svobodna raziskovalka in svetovalka za zdravo in uravnoteženo prehrano, poznavalka ajurvede, predavateljica in mentorica za terapevtsko postenje. Predana je hribom, plezanju, jogi in meditaciji. Je vizionarka, ki si cilje si postavlja visoko. Njen življenjski moto je “Never give up!” Verjame, da naključja ne obstajajo in da vse v stvarstvu poteka “na ključ.” Življenje, da je vnaprej določen načrt, ki ga prejmemo ob rojstvu in se mu ne moremo izogniti.

“Lahko pa ga delno popravimo, izboljšamo – z zdravim življenjskim slogom ter etično neoporečnim delovanjem do sočloveka, živali, narave in celotnega stvarstva. Delo na osebnem razvoju je celjenje ran iz preteklosti in zdravilo hkrati, kajti vse bolezni izvirajo iz nerešenih konfliktov, ki so globoko zakoreninjeni v naši podzavesti. Ko jih ozavestimo, ko izrazimo svoje strahove, potlačena čustva, jezo in strah, ne osvobodimo le sebe, temveč odrešimo tudi svoje najbližje. Ključ, ki ga iščemo vsi, pa je ljubezen do sebe.”


With inner light and sound...

  • Food Supervisor

  • Detox Support

  • Vegetarian Workshops

  • Vegan Gastronomy Courses

  • Raw Food Workshops

  • Yoga and Meditation

Tel.: +386 68 60 14 29


 
 

327 views

Recent Posts

See All
bottom of page