top of page

VRTNIČNA MARMELADA

Čas priprave: 40+ min

Težavnost: napredno


Potrebujemo:

  • 200 g cvetnih lističev vrtnice – očiščenih

  • 600 g sladkorja

  • sok 1 limoneCvetne lističe rdečih ali temno rožnatih (neškropljenih) in izrazito dišečih vrtnic preberemo in odstranimo morebitne žuželke. Najbolj aromatični so takrat, ko je cvet v najlepšem razcvetu in tik preden začnejo lističi odpadati. Nato potrgamo spodnje, bele dele cvetnih lističev, ki so najpogosteje grenki. Cvetne lističe odtehtamo, nežno operemo in posušimo. Posušene cvetne lističe stresemo v posodo. Dodamo 200 gramov sladkorja, prilijemo limonin sok. Nato s prsti vse skupaj nežno mešamo, da se sladkor oprime lističev. Pustimo v posodi čez noč.


Naslednji dan v drugi posodi pristavimo 6 decilitrov hladne vode in preostali sladkor. Segrevamo, da se sladkor stopi, potem pa primešamo vrtnične cvetne lističe. Zavremo in s pogostim mešanjem kuhamo 30 minut, da se sirup zgosti. Vsebino po okusu zmiksamo s paličnim mešalnikom, pristavimo in zgolj še zavremo. Kozarčke za vlaganje s pokrovčki temeljito operemo in za 10 min položimo v pečico, segreto na 80 °C. Vroče kozarčke nadenemo z vročo marmelado iz vrtnic. Dobro jih zapremo, ovijemo v brisačo ali/in odejo in ohladimo.

Uporabite svojo domišljijo in recept prilagodite svojemu okusu. Uživajte v ustvarjanju in dober tek. 

Tanja Pirc

Sem diplomirana ekonomistka, specialistka za marketing in varstvo osebnih podatkov – zdaj poznana tudi kot tekmovalka priljubljenega šova MasterChef Slovenija. In ja, rada kuham in eksperimentiram z novimi, drugačnimi okusi. Spoštujem tradicijo in tisto, kar nam radodarno nudi narava. Lokalne sestavine, ki jih uspem dobiti na bližnjih kmetijah, v gozdu, visokogorju ali pa jih pridelam sama, mi rišejo nasmeh na obraz.

Čokoladne praline in vrtnice imajo posebno zgodbo. Dve leti nazaj sem se preselila v staro kmečko hišo, ob kateri je rasla čudovita žametno rdeča vrtnica. Ne samo, da je vsak dan krasila moj dom, ampak sem ji tudi tik pred razcvetom odtrgala najlepše cvetove – in naredila marmelado. Ker obožujem čokolado in praline posebnih okusov, sem čokoladi pogumno dodala to aromatično zmes.

Povabila sem prijatelje in navdušenje nad novim okusom je bilo popolno – takrat je nastala ideja, da si moje praline zaslužijo ime Tanja praline. Na moji spletni strani www.praline.si boste našli še kakšno neobičajno kombinacijo in morda začutili, da v kuhinji ustvarjam s srcem in veseljem.


379 views

Recent Posts

See All

POTICA

Comentários


bottom of page