top of page

ZDRAVILNI MISO

Če potrebujete nežno podporo za vašo prebavo in imunski sistem, vam bo zagotovo koristila miso juhica.


Miso pasta je visoko cenjena sestavina v japonski kuhinji, tako zaradi svojih zdravilnih lastnosti kot tudi polnosti okusa. V osnovi gre za gosto fermentirano sojino pasto z dodatkom riža, soli in “koji” plesni. Skozi proces fermentacije se vrednosti zaviralcev hranil, naravno prisotnih v soji, zniža, kar prispeva k boljši absorpciji mineralov in vseh ostalih hranil ter izboljšani prebavi.


Tako kot večina fermentiranih izdelkov, ima tudi miso izrazito umami noto, zato že mala količina doda jedem pester okus in poboža naše brbončice. Ker obstaja mnogo različic in kombinacij različnih stročnic in žitaric, lahko najdejo miso tudi tisti, ki soje ne uživajo.

Z vidika hranljivosti je pomembno izpostaviti, da je miso pasta bogat vir beljakovin, saj vsebuje vse esencialne aminokisline poleg mineralov (kot so cink, železo, kalcij, baker in mangan), holina, vitaminov, encimov in vlaknin.



Pri uporabi bodimo pozorni, da se je ne segreva, ampak se jo doda jedem le na koncu, raztopljeno z malo vode ali druge hladne tekočine, saj bomo le tako ohranili njene encime koristne in žive za boljše delovanje naše prebave in dvig imunskega sistema. Študija, ki so jo predstavili v Journal of Nutrition & Food Sciences izpostavlja, da naj bi redno dnevno uživanje miso juhe spodbujalo lipide v naši koži (kot so ceramidi), izboljševalo epidermalno bariero, elastičnost in samo teksturo kože.

Če imamo kdaj občutek, da se nas loteva slabo počutje – kot sta prehlad ali prebavne težave – je skodelica miso juhice odličen krepčilen napitek, poln antioksidantov, ki nas notranje pogreje in okrepča.


 
 

284 views

Recent Posts

See All
bottom of page