top of page

ZDRAVILNI UČINKI DIREKTNEGA STIKA Z ZEMLJO (EARTHING, GROUNDING)

Ste že kdaj začutili, kako so se vam napolnile baterije ali kako ste se razbremenili po tem, ko ste malce poležali v travi ali na plaži. Morda se vam je okrepila čuječnost in ste končno lahko zadihali ter se začutili – tukaj in zdaj.


Kaj se dogaja z našim telesom, ko je v direktnem stiku z Zemljo?

V današnjem svetu smo vsak trenutek izpostavljeni mnogim škodljivim snovem, ki vstopajo v naše telo skozi kožo in izbiro prehrane, kot so težke kovine, strupi in kemikalije. Le-ti poleg vsakodnevnega stresa in dejavnikov, na katere težje vplivamo (onesnaženost zraka, škodljiva sevanja, kvaliteta vode), v našem telesu sprožijo nastajanje prostih radikalov, ki povzročajo vnetja in spadajo med pomembne dejavnike pri pospeševanju staranja, slabšanju imunskega sistema ter nastajanju bolezensko spremenjenih celic.


Ko so strokovnjaki dokumentirali pretok (negativno nabitih) elektronov iz zemlje na telo so opazili, da le-ti nevtralizirajo (pozitivno nabite elektrone) proste radikale v našem telesu, in tako zmanjšujejo vnetja. Povezava z zemljo ima direkten vpliv na naše boljše počutje in samo fiziologijo telesa, saj smo ljudje odličen prevodnik zaradi visoke vsebnosti vode v kombinaciji z minerali. Poleg izboljšanja cirkulacije krvi in uravnavanja krvnega tlaka, »earthing« tehniki pripisujejo tudi vpliv na zmanjšanje bolečin, hitrejše celjenje ran, blaženje oksidativnega stresa in mirnejši spanec. Na »bosonog sprehod« se toplo priporoča tudi ljudem z raznimi avtoimunimi, degenerativnimi ali drugače kroničnimi boleznimi, ki jih povzročajo vnetja, saj je učinek znotraj telesa viden hitro (uravnajo se npr. bela krvna telesa, nevtrofili, citokini,… ki so pokazatelji vnetnih odzivov).»Prizemljitev« nas napolni z zdravilnimi antioksidativnimi učinki, ki so poleg dviga energije in boljšega počutja, vidni tudi na naši koži. To so prikazali s študijo izvedeno pri Journal of Cosmetics, saj se že po eni uri direktnega stika z zemljo poveča pretok krvi na obrazu ter izboljša kožno vezivno tkivo.


Omenimo še energijski vidik, saj je vsem znana refleksna masaža točk na stopalih, ki spodbuja in uravnava energijski tok skozi celotno telo in po posameznih organih. Zato si čim večkrat privoščimo bos sprehod v naravi - to vsem dostopno in brezplačno naravno masažo in svoje telo podprimo pri naravnem sledenju cirkadianega ritma, ritmu dneva in noči ter uravnavanju našega avtonomnega živčnega sistema.

Naelektrimo torej svoje telo z direktnim stikom z mati Zemljo in se uskladimo z njeno frekvenco, ki je neomejena.


Preprosti Afroditini zdravilni predlogi:

  • Položimo roke na tla v stik z zemljo

  • Sprehodimo se bosih nog

  • Uležimo se na travo ali na pesek na plaži


Dodatno darilo narave bomo prejeli tudi, ko napolnimo svoja pljuča s svežim zrakom.


Uživajmo in se napolnimo!


Za podrobnejše raziskovanje priporočamo:


Ober. Earthing: The Most Important Health Discovery Ever! (2010)

 
 

234 views

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page