top of page

ZELENJAVNO - SADNI SOK

Hladno stiskani zelenjavno - sadni sok je naravni vir poln vitaminov, encimov in klorofila, ki blagodejno vplivajo na naše telo in črevesje, zato je zelo priporočljiv dodatek v prehrani vsakega izmed nas, predvsem zaradi svojih hranilnih, protivnetnih, alkalnih in razstrupljevalnih učinkov.


Skozi proces sočenja zelenjavi in sadju odstranimo vlaknine, tako vsi fitonutrienti postanejo hitro dostopni za absorpcijo v našem telesu, hkrati pa zelo občutljivi na zunanje dejavnike. Zato je tako pripravljen sok priporočljivo zaužiti v najkrajšem možnem času, kajti vsako izpostavljanje dnevni svetlobi, soncu, zraku ali temperaturam nad 28 stopinj celzija sproži proces izgubljanja občutljivih hranil. V primerjavi s smoothie-jem, ki je poln vlaknin ter zato bolj hranljiv in primeren tudi kot samostojen obrok, je hladno stiskani sok pogosteje del razstrupljevalnih (detox) jedilnikov.


Pravilno kombiniran in iztisnjen sok je poln vitaminov, mineralov, antioksidantov (polifenolov), oligosaharidov ter drugih koristnih bioaktivnih snovi. Pozitivno vpliva na našo krvno sliko, zaradi svoje prebiotične narave pa tudi na našo črevesno floro. Hkrati pa se naše črevesje lahko odpočije in energijo, ki bi jo sicer porabilo za prebavljanje hrane z vlakninami, usmeri v regeneracijo celic in obnovo organizma, medtem ko telo ne stradamo hranil.Primer izboljšanja črevesne flore so opazili v študiji, kjer so sledili posameznikom, ki so tri dni uživali izključno hladno stiskane sokove, naslednjih 14 dni pa prilagojeno dieto. Že četrti dan so opazili znižanje bakterij Firmicutes (ki jih povezujejo z debelostjo in sladkorno boleznijo) in proteobakterij (med katere spadajo tudi nekatere patogene snovi). Hkrati pa znatno večje vrednosti bakteroidov (Bacteroidies) – probiotičnih bakterij, ki ohranjajo našo črevesno steno močno, da strupi in patogene snovi ne uhajajo v krvni obtok. Le-te pomagajo pa tudi pri zmanjšanju vnetij v črevesju ter uravnavanju imunskega sistema, ki je direktno povezan z zdravjem našega črevesja. Pri kasnejših testiranjih znotraj študije so se vrednosti bakteroidov sicer malce znižale, a ostajale višje glede na začetno stanje. Prav tako je bilo opaziti spremembo pri vrednostih bakterij Firmicutes, ki so se ponovno malce dvignile, a vseeno ostajale nižje glede na prvotno stanje. Ocenjujemo torej, da uživanje hladno - stiskanih sokov na dolgi rok koristi naši mikrobioti.


Da pa bi naše telo prejelo kar največjo korist zelenjavno-sadnega soka velja opozoriti na naslednje:

 • če je le mogoče sočimo sadje in zelenjavo iz ekološke pridelave, da se izognemo zdravju neprijaznim pesticidom, ipd. ter povečamo vrednost koristnih antioksidantov,

 • izberemo vrsto sokovnika, ki nam zagotavlja hladno stiskanje, da se sok med procesom priprave ne segreva in ne izgublja na vitaminskih in antioksidativnih vrednostih – askorbinske kisline, fenolov, karotenoidov ter FRAP in DPPH (antioksidativne zmožnosti),

 • glavni delež soka naj sestavlja zelenjava in ne sadje – saj bi se nam drugače, zaradi višje vsebnosti sladkorjev ter ob odstranitvi vlaknin, krvni sladkor hitro dvignil. Sadje, ki ga izbiramo, naj bo sočno in ne presladko (kot npr. limone, pomaranče, jabolka, ananas, kivi,…); zavzema naj le 10 - 30% delež,

 • oksidaciji ter potemnitvi naravne barve soka (ter s tem izgubi bioaktivnih komponent), se izognemo tako, da ga zaužijemo takoj, ko ga naredimo – v nasprotnem primeru priporočamo, da se ga shrani v temno steklenico, ki se jo takoj neprodušno zapre s kar najmanj kisika ter shrani v hladilnik (če imamo možnost je še bolje, da se jo vakumsko zapre) in popije v roku enega dneva,

 • vsak požirek v ustih preslinimo, da se pomeša z encimi ter na ta način pomagamo svoji prebavi. Ker pa sok vsebuje naravne sladkorje in kisline, ki lahko poškodujejo našo zobno sklenino, po vsakem zaužitju svetujemo, da usta in zobe dobro speremo z vodo ter vsaj pol ure ne ščetkamo zob.


Priporoča se ga zaužiti na prazen želodec, saj bo tako absorpcija vseh njegovih hranil res hitra in nemotena. Vsekakor pa je koristen v kateremkoli delu dneva. Zelo dobrodošel je tudi kot nadomestek kave in drugih stimulansov za dvig energije in izboljšanje fokusa.


Ljudje, ki ga redno uživajo, pričajo o vsesplošnem izboljšanju počutja, bolj čistemu in svežemu izgledu kože, izgubi odvečnih kilogramov, dvigu energije, bistrejšim mislim ter izboljšanju prebave. Mnogo je tudi takšnih, ki so pitje hladno stiskanih zelenjavno-sadnih sokov uporabili kot podporo pri soočanju z resnejšimi zdravstvenimi izzivi in zdravljenju kroničnih bolezni (ob spremstvu in nadzoru strokovnjakov).


Kljub vsem pozitivnim učinkom pa previdnost vseeno ni odveč:

 • Ker gre za surovo (hladno) hrano, ki niža prebavni ogenj, se po načelih ayurvede in tradicionalne kitajske medicine (TKM) svetuje njegovo uživanje le v pomladnih (kapha) in poletnih (pitta) mesecih, v hladnejših mesecih (vata) pa se svetuje uživanje hranljivejših toplih obrokov, ki podpirajo prebavni ogenj.

 • Ljudem, ki imajo težave s prebavo, napihnjenostjo, zasluzenostjo, želodčno kislino, ipd., se lahko naštete težave v začetku še poslabšajo, zato je za njih pomembno, da uvedbo soka v prehrano stopnjujejo počasi ter opazujejo svoje počutje. V takšnih primerih svetujemo, da se obrnete na strokovnjaka za prehrano, ki vam bo pripravil primeren jedilnik ter vam svetoval kako in kdaj (če sploh) se uživa hladno – stiskani sok.

 • Pri kombinacijah, kjer uporabljamo pretežno zeleno listno zelenjavo je potrebno upoštevati, da je le-ta bogat vir oksalatov, ki spada v skupino antihranil. Prav tako smo previdni pri pogostem uživanju zeliščnic (peteršilj, koriander,…), saj te potentne rastline lahko razdražijo želodčno sluznico, posledično dobimo pekoč občutek v želodcu ali se nam pojavi spahovanje.

Priljubljene kombinacije so:

 • Jabolko in korenje

 • Zelena

 • Kumare, ohrovt, zelena, limona, ingver

 • Zeleno listnata zelenjava, solata, jabolko

 • Kumara, ananas, ingver

 • Rdeča pesa (počakamo 20 min po sočenju, nato pa jo pijemo počasi po malih požirkih)


Dva znana recepta za terapevtski sok:

 • Breussov sok

rdeča pesa, korenje, zelena, krompir in redkvica

 • Gersonov zeleni sok

rdečelistna solata, romanska solata, endivija, kodrolistna endivija, listi rdečega zelja, mladi notranji pesini listi, blitva, vodna kreša, zelena paprika, zeleno jabolko


Preizkusite različne kombinacije in odkrivajte okuse, ki vam ustrezajo in krepijo vaše telo. Nekateri imajo raje zeleno listnato zelenjavo, ki temelji na klorofilu, drugi korenje, ki vsebuje več betakarotena, spet tretji peso in z njo dodajo več nitratov v svojo prehrano. Ob hladnejših dneh lahko dodate tudi košček ingverjeve korenine, ki vas bo dodatno razstrupila, pospešila vašo prebavo in vas hkrati pogrela. Vsekakor pa v prvi vrsti vedno poslušajte svoje telo.

Gerson, et. al. Zdravljenje z Gersonovo metodo. (2012)

 
 

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page