top of page

AJURVEDA O KREPITVI SRCA

SRCE, SREDIŠČE NAŠEGA TELESA

Vedska znanost Ajurvede, Joge in Tantre prepoznava srce kot najpomembnejše energetsko središče v telesu, kjer se križajo različne fizične in energetske poti. Lahko si ga predstavljamo kot večplastno sotočje kanalov, ki vplivajo na srce in obratno.

Srce je pomemben sedež doš; vate, pitte, kaphe in ojasa (subtilno bistvo vitalnosti in imunosti) in igra ključno vlogo v številnih notranjih telesnih kanalih (srotas). Srce je tudi globoko integrirano s subtilnim telesom, ki prežema in informira naše fizično telo, sega onkraj fizične oblike in je bolj energetske narave. Posledično je srce pomembno križišče med potmi (nadiji) skozi subtilno telo in je tesno povezano s srčno čakro (anahato).

Zaradi številnih povezav in zapletene mreže sekajočih se fizičnih in energetskih poti, srce kot središče našega telesa vpliva na številne procese:

  • Delovanje doš. Vata, pitta in kapha se delno prepletajo vsaj v enem stičišču, v srcu. Posledično delovanje doš zagotovo vpliva na delovanje našega srca in tudi obratno - kar se dogaja z našim srcem vpliva na delovanje doš in posledično celega telesa.

  • Vpliva na stanje prebavnega ognja (agnija) in s tem sposobnostjo prehrambe tkiv (dhatujev).

  • Pretok prane skozi naše telo.

  • Naše mentalno zdravje in splošno mentalno stanje.

  • Povezavo z višjo zavestjo.

  • Na naše čustveno zdravje, čustveno telo, še posebej na čustva kot so strah, jeza, bes, posesivnost, ljubezen, empatija, žalovanje in žalost.


OBVLADOVANJE STRESA

Seznam povzročiteljev stresa je zelo dolg. In prav toliko je tudi posledic, ki jih v telesu povzroči stres, zato ga je potrebno nadzorovati z različnimi orodji preden se posledice ne odražajo v obliki bolezenskih stanj.

AJURVEDSKI PRISTOPI K ZDRAVJU SRCA

Ajurvedska tradicija vidi telo, um in duh kot neločljive dele integrirane celote. Vpliv na enega, posledično kaže spremembe na drugem. Srce kot središče močno čuti vse spremembe, kar se odraža na njegovem zdravju. Deluje pa tudi obratno - ko začnemo z zdravljenjem srca, bomo s tem pripomogli številnim drugim delom telesa, kanalom in subtilnemu telesu našega bitja, da se zdravijo in okrepijo. Med spodnjimi predlogi izbirajte s pomočjo svoje intuicije in sledite svojemu srcu, ki vas vodi na poti, ki je prava za vas.

Predstavljene tehnike temeljijo na starodavnih besedilih, ki poudarjajo pomen umirjanja uma, prakticiranja nenasilja, ohranjanja duševnega zdravja in sreče, ohranjanja vitalne energije in nadzora čutov. Na srce kot energijsko središče, globoko vplivajo skoraj vsi vidiki našega življenja. Subtilne terapije so lahko močno sredstvo za pozitiven vpliv na um, živčni sistem in naše splošno stanje zavesti in podpirajo zdravje srca:

  • Z zmanjšanjem stresa.

  • Podpirajo duševno in čustveno stabilnost.

  • S čiščenjem telesnih kanalov in energetskih poti (srotamsi in nadiji).

  • S spodbujanjem zdravega pretoka subtilne energije v telesu (prane).

  • Z nego prebavnega ognja (agnija).

  • S čiščenjem strupov (ame).

  • Z izboljšanjem prehrane tkiv (dhatujev).

  • Podpirajo subtilno bistvo posameznika (ojas).

RUDRAKSHA

ali Šivove solze, so posušena semena sadeža drevesa rudraksha. Starodavna zgodba pravi, da je, ko je bog Šiva stopil iz globoke meditacije, nekaj solz kanilo iz njegovih oči in padlo na zemljo iz katerih je zraslo drevo rudraksha. Semena koristijo srcu tako fizično kot duhovno. Dobra so za meditacijo, ker odpirajo srčno čakro. Okoli vratu nosite ogrlico iz teh semen. Namočite rudraksha semena v vodo čez noč in to vodo spijete zjutraj. Pitje te vode zmanjšuje krvni pritisk in krepi srce.

POZDRAV SONCU

Izvajanje niza položajev, znanih kot surya namaskar ali pozdrav soncu, krepi srce. Z izvedbo vsaj 2-12 ciklov na dan bo okrepilo srce in pomagalo preprečiti srčni napad. Če so težave s srcem že dlje časa prisotne in je Surya Namaskar prenaporna vaja za vas, jo nadomestite z naslednjimi asanami: kobilica, lotos, most, krava, kamela, lok, priklon naprej in stoja na eni nogi - drevo.


PRANAJAMA

Prana-energija in ajam-uravnavanje, nadzorovanje. Pri pranajami gre za nadzorovano tehniko dihanja, kjer telo poleg kisika prejme tudi vesoljno energijo prano, ki je osnovni element življenja in zavesti. Pri zdravljenju srca se še posebej priporoča ujjayi pranajama, ki sprošča, pomaga pri koncentraciji, meditaciji, samozdravljenju in prizemljitvi, hkrati pa ogreva telo.

Ujjayi pranajamo lahko za začetek vadite z odprtimi usti, kjer se osredotočite na prostor med glasilkama. Pri vdihu poskusite izgovoriti zvok H in ga vleči tudi čez celoten izdih. Dihate enakomerno in polno. Ko začutite zapiranje prostora med glasilkama, poskusite še z dihanjem skozi nos.

MEDITACIJA

Meditacija je vaja za sproščanje naše srčne mišice, upočasnitev utripa in vsesplošno umiritev telesa in duha. Jutranja in večerna praksa meditacije nas pripravi in vpelje v dan, kot tudi v krepčilen spanec. Zjutraj in zvečer si lahko vsak izmed nas vzame čas za vsakodnevno prakso, ki pomaga pri krepitvi srca. Koncentracija oziroma fokus naj bo na vdih in izdih. Vdihnemo na štiri, dih nekoliko zadržimo, ter izdihnemo na pet. Pri tem smo osredotočeni trebušno prepono.

Trebušna prepona je mišica, ki ločuje spodnji del trebuha od prsnega koša. Ko vdihnemo, se prepona napne, splošči in pomakne navzdol (trebušna stena se izboči), kar omogoči pljučem, da se napolnijo z zrakom. Ob izdihu se prepona sprosti, iz pljuč se izrine zrak, trebušna stena pa se splošči. Tak način dihanja ima na telo dva pomembna učinka, sproščanje in regeneracijo. V primeru hitrega in nepravilnega dihanja, meditacija ne bo dosegla svojega namena.

Znanstveniki so pred nedavnem ugotovili, da je z 41.000 nevroni oživčeno tudi srce. S tem je meditacija dobila pomembno mesto tudi v zahodnem svetu. Umiriti um in ga spustiti do valovanja s srčnimi nevroni pomeni za znanstvenike nov poligon raziskovanja.

DIETNA PODPORA

Ajurveda pozna tri temeljne biološke principe delovanja vsakega organizma, ki jih imenuje tri doše. Kombinacija vate, pitte in kaphe je enkratna za vsakega posameznika posebej, odvisna od naše telesne konstitucije (prakriti), ki je določena z našim spočetjem in geni. Naš način življenja, prehranjevalne navade, poškodbe in travme lahko pripeljejo do neravnovesja (vikrti), ki ga lahko uravnovesimo, ko poznamo svojo pravo konstitucijo in sledimo protokolu hrane, ki je primeren za našo kombinacijo doš. Prepoznavanje in sledenje individualnim potrebam okrepi celotno telo in omogoča vsem organom optimalno delovanje in presnavljanje. Srce je organ, ki povezuje vse tri doše in njihovo ravnovesje je eden od pomembnih vidikov za njegovo zdravo delovanje. S prehrano najprej ozdravimo okvarjeno vato. Odstraniti je potrebno rdeče meso, govedino, svinjino in ovčetino, jajčni rumenjak, sir, maslo, trans maščobe, hidrogenirana olja, torte, peciva, sladoled, čokolado, kavo, gazirane pijače, alkohol in kajenje. To se dela s pomočjo zeliščnega bastija - klistirja. S tem se ozdravi okvarjena vata, ki pomaga pitti in kaphi pri prenosu hranil, da pridejo čim prej na svoj cilj.

ZAUPAJMO SVOJEMU SRCU

Ker je srce tako pomembno fizično kot tudi energetsko križišče našega telesa, je s tem tudi močno podprto s širokim razponom terapevtskih pristopov. Ajurveda nas uči, da so zdravo tkivo in organi naravna posledica optimalnega zdravja, ki je odvisen od moči našega agnija, prehrane, načina življenja, kot tudi čustvenega, mentalnega in duhovnega dobrega počutja. Če temu dodamo še skrb za spanje, gibanje, obvladovanje stresa, gojenje zdravih odnosov, radostno bivanje in osmišljanje naših življenj v skladu z našim avtentičnim jazom, bomo nedvomno podprli naše srce. Ajurveda je celostna in individualizirana tradicija dobrega počutja, zato je pomembno da spoštujemo sebe, svoj čas in sledimo naši osebni poti do zdravljenja.


 

Bilka Baloh je svobodna raziskovalka in svetovalka za zdravo in uravnoteženo prehrano, poznavalka ajurvede, predavateljica in mentorica za terapevtsko postenje. Predana je hribom, plezanju, jogi in meditaciji. Je vizionarka, ki si cilje si postavlja visoko. Njen življenjski moto je “Never give up!” Verjame, da naključja ne obstajajo in da vse v stvarstvu poteka “na ključ.” Življenje, da je vnaprej določen načrt, ki ga prejmemo ob rojstvu in se mu ne moremo izogniti.


“Lahko pa ga delno popravimo, izboljšamo – z zdravim življenjskim slogom ter etično neoporečnim delovanjem do sočloveka, živali, narave in celotnega stvarstva. Delo na osebnem razvoju je celjenje ran iz preteklosti in zdravilo hkrati, kajti vse bolezni izvirajo iz nerešenih konfliktov, ki so globoko zakoreninjeni v naši podzavesti. Ko jih ozavestimo, ko izrazimo svoje strahove, potlačena čustva, jezo in strah, ne osvobodimo le sebe, temveč odrešimo tudi svoje najbližje. Ključ, ki ga iščemo vsi, pa je ljubezen do sebe.”



With inner light and sound...


  • Food Supervisor

  • Detox Support

  • Vegetarian Workshops

  • Vegan Gastronomy Courses

  • Raw Food Workshops

  • Yoga and Meditation

Tel.: +386 68 60 14 29





 
 

Recent Posts

See All
bottom of page