top of page
Writer's pictureLiza Login

ALGE V PREHRANI

Alge so prisotne v azijskih jedeh že stoletja, medtem ko jih v naših krajih šele spoznavamo kot živilo, ki obogati okus. Poleg okusa, so alge bogate s hranili. Vsebujejo vse esencialne amino kisline, omega-3 maščobne kisline, minerale in vitamine. Hkrati pa je njihovo gojenje lahko okolju prijazno, saj ne zahtevajo veliko sveže vode in površine, pri rasti pa proizvedejo veliko kisika.


Alge gojene v onesnaženih vodah absorbirajo toksine že iz okolja. Pri uporabi alg v prehrani je potrebno uporabljati take, ki so pridelane v nadzorovanem okolju in z eko certifikatom. Vrst užitnih alg je veliko in razlikujejo se tudi po učinkovinah. Po nekaterih raziskavah uživanje alg znižuje visok krvni pritisk in krvni sladkor.


Nori Alge so ene izmed najbolj poznanih vrst alg. Veliko izmed nas jih je prvič spoznalo kot sestavni del sušija. Nori lahko uživamo tudi v solatah, omakah ali samostojno kot čips, narejen iz lističev teh alg. Nekaj Nori lističev zlepimo skupaj s vodo, nato jih narežemo in spečemo v pečici. Nori slavi po tem, da vsebuje visoke vrednosti kalcija pa tudi bakra, železa, fosforja in selena.



Wakame in Kombu alge vsebujejo visoke vrednosti joda pa tudi magnezija, mangana in omega-3 maščobnih kislin. Pri kuhanju stročnic je uporaba teh vrst alg zelo koristna, saj jih zmehčajo, tako da so lažje prebavljive in nas ne napenjajo. Ko kuhamo stročnice, dodamo v lonec posušene Wakame ali Kombu alge. Po kuhanju alge vzamemo ven, te pa v stročnicah pustijo zelo blag prijeten okus. Skuhane lahko narežemo na manjše koščke in jih dodamo omakam ali juham. Wakame se zaradi blagega sladkega okusa uporablja tudi v solatah.


Praški iz Spiruline in Chlorelle so zadnja leta vse bolj prisotni na policah s prehranskimi dodatki. Prah spiruline se pogosto dodaja smoothijem in napitkom, uporablja pa se lahko tudi svežo, ki ima teksturo namaza. Poleg tega spirulina vsebuje veliko proteinov; eno žlico praška spiruline dodamo napitku 4g proteinov. Pri sveži spirulini so vrednosti še višje. Chlorella pa je dobila ime zaradi visoke vsebnosti klorofila in tako kot spirulina na telo deluje razstrupljevalno. Lahko jo dodajamo smoothijem in sokovom. Vsebujejo veliko kalcija, magnezija, vitamina E in B.


Rastlinska različica želatine, Agar-Agar je narejena iz Ogonori alg. Agar-agar je odličen za zgoščevanje jedi in sladic, saj je brez okusa, barve in vonja.


Alge se v azijskih jedeh lahko uporablja na 101 način, a so za mnoge izmed nas še neraziskan element v kuhinji. Svoje obroke lahko poskusimo popestriti z dodatkom alg in jih obogatimo z umami okusi ter uživamo v njihovih blagodejnih učinkih. Tako kot pri vsem kar vnašamo v telo, moramo biti tudi pri algah pozorni na njihovo poreklo.


 
 

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page