top of page

PREHRANSKI DODATKI NA SPLOŠNO

Praviloma bi morali dobiti vsa potrebna hranila direktno iz narave - zakaj temu ni vedno tako?


Dandanes ne živimo več življenja naših prednikov, katerih življenjski stil ni izčrpaval zalog vitaminov in mineralov iz naše zemlje in naših teles. Konvencionalne kmetijske hiper produkcijske metode izčrpavajo zemljo pomembnih snovi in to se odraža v primanjkljaju le teh v naši prehrani. Enaka zelenjava, gojena pred nekaj desetletji, je imela večje koncentracije hranil v primerjavi z današnjo. Dandanes še vedno velja, da je uživanje sveže zelenjave najpomembnejši korak k zdravju, vendar je koristno, da se v primerih primanjkljaja hranil podpremo z dodatki ali pa izboljšamo njihovo absorpcijo.

S svojim življenjskim slogom, ki je premnogokrat stresen, še bolj izčrpamo zaloge pomembnih vitaminov in mineralov (npr. visok kortizol izčrpava vrednosti magnezija).


Če uživamo prehranska dopolnila je pomembno, da njihovo absorpcijo podpremo s pravilnim vnašanjem. Pri tem je pomembna količina in kombinacija hranil, čas jemanja in njihov vpliv na obstoječa zdravila. Vse to vpliva na učinkovitost absorpcije. Vedno moramo vedeti zakaj jemljemo določen izdelek, zato da ga lahko bolje izkoristimo, da ne trošimo denarja po nepotrebnem in nenazadnje, da si ne škodujemo.


Hitri nasveti:


  • Vitamine A,D,E in K jejmo skupaj z maščobo, saj so ti topni le v maščobi. Zato jih po potrebi jemljemo pred ali po obroku z maščobami ali z dodatkom omega 3 kapsul.

  • S kalcijem zaužijmo vitamin D ali vitamin K, saj oba vitamina povečata absorpcijo kalcija.

  • Cinka in bakra ne jemljemo skupaj, saj tekmujeta za iste receptorje.

  • Dodatek probiotikov izboljša absorpcijo hranil iz hrane kot tudi iz prehranskih dopolnil.

  • Uživanje velike količine enega minerala zaradi velikega primanjkovanja le-tega, nam blokira absorpcijo drugih mineralov. Dodatke mineralov jemljimo enega po enega, v zadostnem časovnem razmaku.

  • Podobno velja za velike doze maščobotopnih vitaminov, saj prav tako tekmujejo za absorbcijo drugih maščobotopnih vitaminov. V kolikor potrebujemo velike doze le-teh, jih jemljemo v razmaku.

  • D vitamina ni priporočljivo uživati pozno zvečer, saj lahko zmanjša sintezo melatonina.

  • Nepravilno shranjevanje dodatkov zmanjšuje njihovo učinkovitost. Pravilno shranjevanje probiotikov je pomembno, da le- ti ostanejo živi. Tudi vitamini izgubljajo svojo potenco z izpostavljanjem kisiku, sončni svetlobi in višji temperaturi.



Znaki, da nam primanjkuje nekaterih hranil, se lahko močno razlikujejo. Bodimo pozorni na vse znake kot so krhki lasje in nohti, suha in razdražena koža, nepojasnjene bolečine ter na občutke kot so kronična utrujenost, razdražljivost in nespečnost. Teste vseh vitaminov in mineralov je priporočljivo opravljati enkrat letno, četudi se počutimo dobro. Veliko primanjkljajev se odraža na počutju šele takrat, ko telo zapade v hudo pomankanje. Teste vitaminov in mineralov lahko opravimo iz krvi, sline ali z mineralogramom. Za posvet in interpretacijo rezultatov se vedno obrnemo na prehranskega strokovnjaka, ki nam bo znal sistematično svetovati.


Dobro je vedeti, da mnogim ljudem kljub polnovredni prehrani in potencialnem dodajanju mikrohranil, vrednosti teh še vedno primanjkuje v celicah. Na primer; krvni testi vam pokažejo pomanjkanje vitamina B12 kjub uživanju ustrezne količine vitamina. Sklepamo lahko, da se vitamin ne absorbira. Ena od možnih razlag je ta, da je naš želodec preveč bazičen, vitamin B12 pa, kot mnogo drugih, potrebuje zadostno količino želodčne kisline. Vnašanje ogromnih količin nekega dodatka v tem primeru ne bo pomagalo. V takem primeru moramo ugotoviti zakaj se ta ne absorbira, saj se pravilne vrednosti mikrohranil lahko uravnajo tudi s spremembo nekaterih navad (npr. prehranjevanje z manj sladkorji za boljše delovanje vitamina C ali pa uravnavanje pH-ja telesa za boljšo absorpcijo vitamina B12).


Pogosto so tudi naše celice prenasičene z odpadnimi snovmi in ne zmorejo vsrkati novih, potrebnih hranil. Obisk naturopata ali drugega prehranskega svetovalca s holističnim pristopom je izjemno pomemben, da prejmemo individualno svetovanje. Individualen pristop na podlagi pregleda je potreben za čim bolj učinkovito reševanje takega problema.

Ena izmed učinkovitih metod analize je mineralogram, ki podrobno govori o tem katerim mineralom preprosto ne uspe vstopiti v celico. Na podlagi mineralograma in celostnega pregleda, vam bo strokovnjak lahko predpisal uporabljanje probiotikov, zelišč, oligoelementov, itd., ki lahko posledično vplivajo na boljšo absorpcijo hranil.


Vedno moramo do vseh aspektov zdravja pristopiti holistično, sistematično in individualno za najučinkovitejšo optimizacijo vsesplošnega dobrega počutja.


 
 

329 views

Recent Posts

See All
bottom of page