top of page

ZA ZDRAVO PAMET

V našem prebavnem traktu prebiva več triljonov mikroorganizmov, katerih naloga ni zgolj prebava hrane. Med drugim so odgovorni za imunski sistem, proizvodnjo nujno potrebnih nevrotransmiterjev, optimalno funkcijo možganov in celotno ravnovesje sistema.


Ravnovesje = Zdravje

Dobro homeostazo bakterij lahko vzdržujemo z zdravo prehrano, ko pa je telo v hujšem neravnovesju lahko sežemo po prehranskih dodatkih. Probiotiki so t.i. dobre bakterije, ki jih potrebujemo. Fermentirana hrana kot so tempeh, kombucha, miso, kimchi, kislo zelje itd., so odličen vir probiotikov. Pri uživanju probiotikov kot dodatkov ali v prehrani lahko pride do napihnjenosti in spremembi blata, kar pomeni, da delujejo.

Prebiotiki pa so nam neprebavljive vlaknine, ki v črevesju fermentirajo in so hrana za probiotike. Stopnjo prebiotikov v naši prehrani povečamo z večjim vnosom rastlinskih vlaknin, ki jih najdemo med drugim v lupini jabolka, špargljih, fižolu. V kolikor uživamo raznoliko, polnovredno, rastlinsko prehrano, po vsej verjetnosti nadomestil prebiotikov ne potrebujemo.


Z leti se poveča potreba nadomeščanja raznolikosti bakterij z dodatki

Skrbeti za zdravo ravnovesje mikrobiote pomeni skrb za zdravo staranje. Bakterije v črevesju skrbijo za ravnovesje procesov celotnega telesa, a zato je ključna velika raznolikost v kulturah bakterij v našem sistemu. Z našim biološkim staranjem se diverziteta bakterij v črevesju zmanjša in s tem trpijo nekateri fiziološki procesi, kar pripelje do večjih tveganj za starostna obolenja*. Starejši kot smo, večja je možnost da nam v črevesju prevladajo nekatere kulture bakterij in s tem izrinejo druge, zato pazimo, da naš probiotični dodatek vsebuje čim večjo raznolikost kultur in najmanj 1 milijardo kolonij. Priporočeno je, da so med drugimi kulturami v prehranskem dodatku tudi Lactobacillus spp., Bifidobacterium spp. in Saccharomyces boulardii spp.


Zdravo Črevesje = Zdravi Možgani

Serotonin, dopamin, GABA, melatonin so nekateri izmed nevrotransmiterjev, ki nastajajo v procesih znotraj črevesja in za katere je potrebna zdrava mikrobiota. Hkrati v črevesju nastajajo metaboliti, kot posledica prebave nekaterih živil, ki lahko škodijo optimalnemu delovanju možganov in celotnega organizma. Metabolit, ki nastaja pri prebavi rdečega rdečega mesa -TMAO, je bil povezan z večjo verjetnostjo nastanka Alzheimerjeve bolezni**. Prav tako imajo v črevesju izvor vnetni procesi kot posledica nepravilne prehrane in vplivajo na vnetno stanje možganov in celotnega organizma. Simbiotična in vzročna vzporednica med črevesjem in možgani je znanstveno dokazana. Še dobro, da lahko na njeno delovanje vplivamo sami, s prehrano.


Mikrobiota Kot Eliksir Življenja

Pravilno manipuliranje mikrobiote se odraža na celotnem organizmu. Raziskava na Nothobranchius furzeri spp., vrsti rib, ki ima podobno sliko mikrobiote kot ljudje (podobna razmerja istih kultur), je pokazala, da lahko pravilna razmerja kultur podaljšajo življenjsko dobo in povečajo življenjsko energijo***. Starejšim ribam, ki so jim dali bakterijske kulture mlajših rib, so bile bolj aktivne in živele so dlje kot enako stare ribe, ki niso dobile nadomestila kultur. Stanje mikrobiote torej odraža stanje in biološko starost organizma.

Pri uživanju probiotikov je torej nujnega pomena, da so bakterije žive in raznolike v vrstah kultur, zato je priporočena pozornost pri kupovanju dopolnil. Nekatere kulture so uničene že z želodčno kislino, zato kupujmo dodatke, ki so podprti s študijami in namenjene našemu stanju. Probiotiki ki jih jemljemo po antibiotskem obdobju se razlikujejo v kulturah s tistimi, ki so namenjene sindromu prepustnega črevesja.


Reference:

*Maffei et al. (2017) ‘Biological Aging and the Human Gut Microbiota’, The Journals of Gerontology
*** Smith et al. (2017) ‘Regulation of life span by the gut microbiota in the short-lived African turquoise killifish’ 10.7554/eLife.27014

 
 

188 views

Recent Posts

See All
bottom of page