top of page

INGVER - ZAČIMBA, KI JE SPREMENILA SVET

Ta osupljivo zdravilna korenika je stara več tisoč let. Domovina ingverja naj bi bila Indija, vendar pa je skoraj nemogoče potrditi to domnevo zaradi skrivnostnega trgovanja, kot tudi široke kultivacije, ki za seboj nista pustila nobenih dokazov o njegovem poreklu ali naravni prisotnosti.



Uradno botanično ime Zingiber officiale je ingverju dal švedski botanik iz osemnajstega stoletja po imenu Linnaeus. Linnaeus je poimenovanje Zingiber (slovensko: ingverjevec) izpeljal iz njegovega indijskega sanskrtskega imena "singabera", kar pomeni "v obliki roga". Ingver je v tradicionalnem sanskrtskem jeziku opisan kot višvabesaj ali vsestransko zdravilo.


Poznavalci se strinjajo, da so blažje vrste primernejše za kulinarično uporabo, medtem, ko so ostrejše različice najboljše za pijače in v terapevtske namene. Iz terapevtskega vidika je najbolj primeren ingver z modrim prstanom, ki naj bi po nekaterih poročanjih vseboval največjo vrednost proteolitskega encima, ki pomaga pri razgradnji beljakovin.


V razmahu v srednjem veku je ingver obdržal svoj gospodarski in kulturni pomen. To potrjujejo zapisi kupčij iz Anglije, kjer je bilo 450 g ingverja vrednih en šiling in sedem penijev, kar je bila približna cena ene ovce. Najbolje je ingerjevo moč v takratnih časih ubesedil sam Shakespeare v svojem delu Ljubezni trud zamanj:" In če bi imel en sam penij na svetu, bi ga dal tebi, da si kupiš ingverjev kruh."


Dve najbolj poznani komponenti v ingverju se imenujeta gingeroli in šogaoli. Med pomembne sestavine ingverja sodijo še beljakovine, lipidi, ogljikovi hidrati, večina vitaminov, največ vitamina C, minerali in druge elementi. Vsebuje tudi kalij in fosfor.


Ingverjev čaj topi sluz, ki se je nabrala v notranjosti našega telesa. V zadnjih 100 letih v vseh raziskavah, povezanih z ingverjem, niso odkrili nobenih stranskih učinkov. Zdravniki, ki poznajo njegove zdravilne lastnosti, opozarjajo svoje paciente naj ga v kombinaciji z nekaterimi zdravili ne uživajo preveč, saj lahko slednja izgubijo svojo moč, to velja predvsem za zdravila za redčenje krvi. In zakaj je ingver tako zelo čudežen?



EIKOZANOIDI V INGVERJU


Ena izmed najpomembnejših kemijskih reakcij v telesu vključuje komponente, ki se imenujejo eikozanoidi. Te sestavine izvirajo iz prehrambene maščobe, ki je znana kot arahidonska kislina. Eikozanoidi se delijo v tri večje skupine, ki jih poznamo kot prostagladine, tromboksane in levkotriene. Te tri skupine eikozanoidov vplivajo druga na drugo v tako rekoč vsakem organskem sistemu telesa. Ko so v ravnovesju, smo zdravi. Nobena od omenjenih treh ni povsem negativna ali povsem pozitivna. Da bi bil posameznik zdrav, mora obstajati ravnovesje teh komponent.

Ko niso v ravnovesju, se razvijejo najrazličnejše bolezni. Dve izmed najbolj grozečih sta povečana vnetja in židka kri, oziroma kri, nagnjena k strjevanju. To je lahko pogubno za ljudi, ki so dovzetni za artritis ali srčne bolezni. Raziskovanje ingverjevih komponent je dalo zanimive rezultate, med katerimi je najizrazitejša zmožnost, da se bori zoper vnetje. Ingver vzdržuje ravnovesje med eikozanoidi in deluje kot močan antioksidant ter pomaga nevtralizirati proste radikale.


Uživamo ga lahko v obliki čaja, dodajamo ga lahko omakam, predvsem na koncu kuhanja, uporaben je tudi če ga sočimo in nepogrešljiv je pri postnih dietah. Če uživamo "živega" je potrebno paziti pri količinah, ker je lahko zelo pekoč. Seveda je potrebno izbirati ekološke korenike, ki ne vsebujejo FFS-jev (fitofarmacevtskih sredstev). Po ajurvedi ga terapevtsko lahko uporabljajo vse tri doše, čeprav morajo biti prevladujoče pitte najbolj pazljive, ker v telesu deluje ogrevalno. Ti naj se ga izogibajo predvsem v poletnem času.


Ingver je torej "zdravilo", ki bi ga morala imeti doma vsaka dobra kuharica, saj lajša vnetne procese, topi sluz, izboljšuje prebavo, deluje antibakterijsko, je čudovit antioksidant in je velika podpora imunskega sistema.



 

Bilka Baloh je svobodna raziskovalka in svetovalka za zdravo in uravnoteženo prehrano, poznavalka ajurvede, predavateljica in mentorica za terapevtsko postenje. Predana je hribom, plezanju, jogi in meditaciji. Je vizionarka, ki si cilje si postavlja visoko. Njen življenjski moto je “Never give up!” Verjame, da naključja ne obstajajo in da vse v stvarstvu poteka “na ključ.” Življenje, da je vnaprej določen načrt, ki ga prejmemo ob rojstvu in se mu ne moremo izogniti.

“Lahko pa ga delno popravimo, izboljšamo – z zdravim življenjskim slogom ter etično neoporečnim delovanjem do sočloveka, živali, narave in celotnega stvarstva. Delo na osebnem razvoju je celjenje ran iz preteklosti in zdravilo hkrati, kajti vse bolezni izvirajo iz nerešenih konfliktov, ki so globoko zakoreninjeni v naši podzavesti. Ko jih ozavestimo, ko izrazimo svoje strahove, potlačena čustva, jezo in strah, ne osvobodimo le sebe, temveč odrešimo tudi svoje najbližje. Ključ, ki ga iščemo vsi, pa je ljubezen do sebe.”


With inner light and sound...

  • Food Supervisor

  • Detox Support

  • Vegetarian Workshops

  • Vegan Gastronomy Courses

  • Raw Food Workshops

  • Yoga and Meditation

Tel.: +386 68 60 14 29


 
 

234 views

Recent Posts

See All
bottom of page