top of page

POMLADNI JUTRANJI RITUALI

Pomlad je letni čas, ki s toplejšim vremenom in daljšimi dnevi vabi k uvajanju novih ritualov. Velikokrat smo ljudje v zimskem času manj fizično aktivni ter na svežem zraku, dalj časa pa preživimo v zaprtih prostorih na umetni svetlobi (ob gledanju v zaslone in modri svetlobi). Tako v telesu lahko prihaja do neravnovesij, nastaja več vnetij, prostih radikalov in drugih toksinov, nakopiči se kak odvečen kilogram ali pa nastopi utrujenost.


Predlagamo spomladansko jutranjo rutino, ki telesu postopno in neagresivno pomaga k razstrupljanju, boljšemu počutju in dvigu energije:

1. Suho krtačenje telesa

Koža je naš največji organ, hkrati pa se skozi njo tudi razstrupljamo. Suho krtačenje je star ritual s katerim povečamo cirkulacijo, spodbudimo limfo, očistimo pore ter odstranimo odmrle kožne celice. Ob redni praksi na koži opazimo večjo prekrvavljenost, izboljšano napetost, zmanjšan izgled celulita; hkrati zmanjšujemo vnetja in pomagamo tudi ostalim organom, ki izločajo odvečne snovi z manjšo obremenitvijo pri odplavi toksinov iz telesa.

S krtačo iz naravnih ščetin krtačimo kožo po celotnem telesu proti srcu. Začnemo od stopal proti bokom, nato od prstov na rokah proti ramenom (tudi pod pazduho). Nadaljujemo od vratu navzdol ter od pasu navzgor proti srcu. Če dosežemo, lahko tudi od vratu navzdol čez lopatice ter od medeničnega dela po hrbtu navzgor proti srcu. Priporočamo, da začnete z nežno in nizko intenziteto, nato počasi stopnjujete, da kože ne bi poškodovali (posebna previdnost tistim, ki imajo občutljivejšo kožo ali kožne težave). Dodatno lahko na limfnih vozlih zmasirate in povečate čiščenje limfnega sistema. Nato se pod tušem dobro speremo in po želji kožo navlažimo z naravnim losjonom. Krtačo redno čistimo z naravnim čistilom, saj bomo drugače pri naslednjem krtačenju v kožo utrli nenaravne kemične snovi.



2. Jal Neti čiščenje nosu

Pradavna jogijska tehnika s katero temeljito očistimo bakterije in sluz, ki se nabirajo v nosnih poteh, žrelu in sinusih. Takšna praksa bo koristila vsakomur, preventivno pa tudi tistim, ki imajo sezonske alergije ali pogoste težave z dihalnimi potmi (npr. ponavljajoči prehladi in zamašen nos, astma, seneni nahod...), z vnetji notranjega ušesa, očmi, glavoboli... Jogiji to tehniko uporabljajo pred meditacijo, saj se odprejo dihalne poti obeh nosnic – takšno dihanje pa uravnava simpatično in parasimpatično avtonomno živčevje ter odpira našo sposobnost sprejeti še več prane – življenjske energije.

Vodo prekuhamo (pol litra), ji dodamo 1 žličko kvalitetne soli ter ohladimo na telesno temperaturo. Prelijemo v posebno posodico (»neti pot«), katere tulec vstavimo najprej v eno nosnico ter nagnemo glavo v nasprotno stran, da voda lahko steče skozi drugo nosnico ven. Nato glavo nagnemo na drugo stran in enako naredimo z drugo nosnico. Pomembno je, da nos nato dobro očistimo in zbrišemo; prav tako posodico po vsaki uporabi temeljito razkužimo in osušimo.

*če bi čutili neprijeten pekoč občutek prilagodite količino soli.


3. Žvrkljanje olja

Gre za enostavno ajurvedsko prakso, ki ima vrsto pozitivnih učinkov na naše telo – nekateri jo uporabljajo kot naravno tehniko beljenja zob, za zaščito proti kariesu in slabemu zadahu, drugi kot neinvaziven način razstrupljanja (skozi postopek žvrkljanja naj bi olje nase potegnilo strupe iz telesa, zato je tako pomembno, da se olje ne zaužije). Žvrkljanje se priporoča tudi tistim, ki imajo pogosta vnetja v ustni votlini, krvaveče dlesni ali izzive z aknami.

Zjutraj na tešče damo v usta ½ - 1 žličko biološkega rastlinskega olja (priporočamo surovega kokosovega) ter žvrkljamo od 5 – 15 min. Pozorni smo, da nam olje ne uide po grlu ali v sapnik - v celoti ga izpljunemo v smeti. Usta speremo z vodo in temeljito očistimo zobe ter skrtačimo jezik.

4. Topla voda z limono

Topli napitek, ki nas zjutraj na tešče hidrira in alkalizira ter spodbudi našo prebavo. Deluje pa tudi kot podpora jetrom pri njihovem razstrupljanju toksionov ter pomaga pri bolečinah v mišicah ali sklepih.

Ne glede na letni čas lahko v vaš vsakdan vnesete vse ali le kakšnega izmed predlaganih ritualov; lahko pa jih uvajate tudi postopoma. Pomembno je, da nekaj časa vztrajate in poslušate svoje telo – naj vam narekuje kolikokrat na teden in katere tehnike so najboljše za vas. Čim več časa pa preživite tudi v naravi na svežem zraku.


 
 

Recent Posts

See All
bottom of page