top of page

KOMBUČA Z JAGODIČEVJEM

Čas priprave: 40+ min

Težavnost: preprosto


Za 1,5 litra

Potrebujemo:

  • 1,5 litra vode

  • 1 žlico organskega zelenega/črnega čaja

  • 1 žlico čaja rooibos (lahko uporabimo le zeleni/črni čaj ali kak drug zeliščni čaj)

  • 100 g bio trsnega sladkorja

  • “Scoby” goba (kultura kombuče)

  • 1 žlico jagodičevja

  • liste mete


Pomembno je, da vso posodo in pribor pri pripravi kombuče predhodno steriliziramo.Zavremo vodo, stresemo v njo čaj, premešamo ter pustimo pokrito približno 5 minut. Precedimo v večjo stekleno posodo, dodamo sladkor in premešamo, da se raztopi. Ko se čaj ohladi vanj dodamo Scoby-ja ter nežno premešamo s keramično ali plastično žlico (kultura ne sme priti v stik s kovino, saj jo lahko poškodujemo).


Posodo pustimo odkrito, zaščitimo jo le s čisto tanjšo bombažno krpo. Na sobni temperaturi (v hladnejših mesecih lahko tudi na pultu ob radiatorju) jo pustimo 6-8 dni, da se sproži proces fermentacije. Vmes enkrat do dvakrat na dan rahlo premešamo in spremljamo.


Prelijemo skozi nekovinsko cedilo in fermentiran napitek je pripravljen.


Če želimo le-tega nadgraditi, lahko nadaljujemo s sekundarno fermentacijo. Prelijemo v steklenice, po želji lahko dodamo par malin/borovnic in/ali listov sveže mete v vsako steklenico ter nepredušno zapremo. Ponovno postavimo na sobno temperature za dan ali dva. Nato jih shranimo v hladilnik.


Goba bo sčasoma vse večja in lahko jo boste razdelili – lahko jo uporabite in pripravite nov napitek ali jo shranite v hladilniku v čisti posodi z dovolj tekočine, da jo prekrije ter jo občasno nahranite s trsnim sladkorjem.


*za več mehurčkov se lahko količino trsnega sladkorja poveča na 150g.


Uporabite svojo domišljijo in recept prilagodite svojemu okusu. Uživajte v ustvarjanju in dober tek.

236 views

Recent Posts

See All

コメント


bottom of page