top of page

VODNI KEFIR

Čas priprave: 40+ min

Težavnost: preprosto


Za 1,5 litra


Potrebujemo:

  • 1,5 litra vode

  • 100 g bio trsnega sladkorja

  • 5 žlic zrn vodnega kefirja

  • suho sadje

  • pomarančna lupina

  • cimet


Pomembno je, da vso posodo in pribor pri pripravi kefirja predhodno steriliziramo.



V večjo stekleno posodo damo zrna vodnega kefirja in trsni sladkor. Prelijemo z vodo ter dobro premešamo s keramično ali plastično žlico (zrna ne smejo priti v stik s kovino, saj se lahko poškodujejo in kefir nam ne bo uspel). Po želji dodamo suho sadje.


Posodo pustimo odkrito, zaščitimo jo le s čisto tanko bombažno krpo. Na sobni temperaturi (v hladnejših mesecih lahko tudi na pultu ob radiatorju) jo pustimo 2-3 dni, da se sproži proces fermentacije. Vmes lahko enkrat do dvakrat na dan rahlo premešamo.

Prelijemo skozi nekovinsko cedilo in fermentiran napitek je pripravljen.


Če želimo le-tega nadgraditi, lahko nadaljujemo s sekundarno fermentacijo. Prelijemo v steklenice, po želji lahko dodamo pomarančno lupinico in cimet v vsako steklenico ter nepredušno zapremo. Ponovno postavimo na sobno temperature za dan ali dva. Nato jih shranimo v hladilnik.


Opazili boste, da so se kefirjeva zrna pri primarni fermentaciji razmnožila – lahko jih uporabite in pripravite nov napitek ali jih shranite v čisto posodo z dovolj tekočine, da jih prekrije, v hladilniku ter jih občasno nahranite s trsnim sladkorjem.


Uporabite svojo domišljijo in recept prilagodite svojemu okusu. Uživajte v ustvarjanju in dober tek.

148 views

Recent Posts

See All
bottom of page