top of page

JESENSKI RITUALI ZA ZDRAVJE

Vzporedno z naravo se z letnimi časi spreminjajo tudi potrebe našega telesa in uma. Počitniški občutek poletja je za nami, zato se moramo telesno in duševno pripraviti na hladnejši del leta. Kot da bi lovili ritem narave in se z njo poskušali gibati.


Jesen in kasneje zima prinašata hladne in temačne dni in obdobje, ko manj časa preživimo na prostem. V kolikor ne poskrbimo zase, se lahko v tem času počutimo bolj leni in nepretočni. Prav nasprotno pa naše telo potrebuje toploto, preudarnost in nekoliko več rutine. Jesen zaznamuje element kovina in organ pljuča. Šibka pljuča so povezana z občutkom žalosti, zato si v tem času privoščimo nekaj več topline tudi sami do sebe. Zaradi življenjskega stila se po poletju, s koncem dopustov in začetkom šole, ritem življenja hitro dvigne, zato moramo naše telo še dodatno okrepiti.


V tradicionalni kitajski medicini in ajurvedi so nekateri rituali, ki še posebej pripadajo jesenskemu času, saj moramo v tem obdobju okrepiti imunski sistem.



Topla hrana v vseh pomenih. Zaradi padajočih temperatur zunaj, moramo v telo vnesti nekaj toplote, zato uživajmo tople, pravilno začinjene in lahko prebavljive obroke. V juhe, enolončnice in ostale jedi dodajamo gomoljno zelenjavo, ki nas hrani, greje in prizemljuje. V jedilnik dodajmo nekaj začimb, ki pomagajo greti telo (kajenski poper, ingver, kurkuma...). Izogibajmo se mlečnim izdelkom, žitom in sladkarijam, saj ti v telesu povzročajo vnetja in obremenijo imunski sistem.


Privoščite si pravo jesensko enolončnico za kosilo in se pocrkljajte se z odličnim in grelnim Zlatim mlekom.


Samomasažo lahko izvajamo še pred jutranjo vadbo in tuširanjem. Vzamemo si nekaj minut in si masiramo telo z naravnimi olji (sezamovo, mandljevo...). Sezamovo olje je še posebnega pomena pri razstrupljanju kože in ima grelni učinek. Z uporabo olj bomo ohranili sijočo in mehko kožo vse leto. Ko smo namazani z oljem, nam topel tuš nebo izšušil kože, poleg tega pa je samomasaža del povezovanja s svojim telesom in sprošča mišice. S tem dejanjem se že zjutraj pocrkljamo, povežemo in spodbudimo cirkulacijo, ki je v tem času upočasnjena.


Dzal neti je ajurvedska tehnika prečiščevanja nosnic in nosne sluznice, hkrati pa zagotovi mentalno prebujenost. Gre za vlivanje slane vode skozi nosnico tako, da ta steče skozi drugo nosnico ven. Pri tem smo sklonjeni nad umivalnik in imamo glavo obrnejo za 90 stopinj. Ta stara tehnika prečiščevanja je še posebej dobrodošla v teh časih, saj odplakne morebitne patogene iz nosnih votlin.


Inhaliranje tople pare očisti sluzi pljuč in sinusov. Zavremo malo vode z nekaj timijana ali ingverja v večjem loncu. Ko se poparek dovolj ohladi, nagnemo glavo nad lonec in se pokrijemo z brisačo in vdihavamo paro vsaj nekaj minut. Postopek mora biti prijeten, zato pazimo, da se mešanica dovolj ohladi.


Moksanje v telo dovaja toploto, razsluzi in s tem krepi telo. Priporočljivo je gretje področja popka, tretjega očesa/ušesne votline ali pa prsnega koša/hrbta med lopaticami. Moksamo se lahko vsak dan!


Pranayama, jogijski princip obvladovanja dihanja, sprosti togost nepravilnega dihanja. Pranayama ima več tehnik dihanja, ki se jih lahko poslužimo med meditacijo ali jogo. Togo, plitko dihanje v zgornjih delih pljuč našemu telesu sporoča, da smo v stresu. Zato nas pranayama ali druge dihalne tehnike pomirijo in krepijo imunski sistem. Za vse druge telesne aktivnosti, ki jih izvajamo, se dobro ogrejemo. Po vadbi pa se, v kolikor imamo možnost, ogrejemo še v infrardeči savni.


Kvaliteten spanec in rutina sta ključnega pomena za dober imunski sistem. Od 21ih pa najkasneje do 23ih moramo že zaspati. Le tako se bomo čez noč uspešno razstrupili in regenerirali. Dodatek Ashwagande lahko jeseni postane del naše rutine, saj krepi imunski sistem in pomaga pri kvalitetnem spancu. Prava rutina nam ne omejuje spontanosti temveč nas opolnomoči z občutkom varnosti. Del te rutine je lahko kratek dnevni zapis (dnevnik) ali pa zgolj meditacija, samomasaža, neti, moksa, itd.


Kot drevo, ki odvrže liste, da jih bodo kmalu nadomestili novi, je jesen je čas da spustimo to, kar je že odslužilo svoje. To so lahko stara prepričanja ali pa zgolj stare obleke, ki nam ne služijo več. Zdaj je pravi čas za urejanje doma, urnika ali jedilnika. Energija, ki je spomladi in poleti obrnjena navzven, se zdaj obrača navznoter, nazaj k sebi, h koreninam in čuječnosti.


 
 

Recent Posts

See All
bottom of page