top of page

PRESNI KAKAV

Kakav ima zelo pomembno mesto v srednji in južno ameriški kulturi, s čimer je povezanih veliko ritualov, zgodb in mitov. Njegova dragocenost se je izražala v dejstvu, da so kakavova zrna veljala tudi za plačilno valuto.

Presni organski kakav, imenovan tudi hrana bogov (“Theobroma”), pa je tudi s hranilnega vidika izredno potentno živilo. Na naše telo ima široko paleto pozitivnih učinkov - od izboljšanja počutja, dviga energije, boljšega fokusa do lepše kože.



Kaj vsebuje?


1. Minerale

Magnezij – mineral, ki nas pomirja, sprošča mišice in živčevje, zato ga povezujemo tudi z boljšim spanjem in lažjim soočanjem s stresom. Pomemben je pri ohranjanju enakomernega srčnega ritma, gradnji močnih kosti, izboljšani prebavi in višjih ravneh energije v naših celicah.

Krom – pomaga pri razstrupljanju jeter ter naravno uravnava krvni sladkor. Preprečuje navale lakote in hrepenenje po sladkem, zato je priporočljivo vzdrževati optimalne vrednosti, če želimo znižati svojo telesno težo.

Železo – preprečuje slabokrvnost in utrujenost. Če želimo izboljšati njegovo absorpcijo je pomembno, da sočasno uživamo tudi vitamin C.

Cink – uravnava naše hormone in dviguje imunski sistem.

Kalcij, mangan, baker.

2. Antioksidante - polifenole, flavonoide (procianide, katehine, epikatehine), ki nas:

  • ščitijo pred prostimi radikali in zmanjšujejo vnetja v naših telesih,

  • pozitivno vplivajo na mikrofloro in spodbujajo koristne črevesne bakterije,

  • izboljšujejo krvni obtok, pritisk in zmanjšujejo možnost kapi,

  • nižajo slab holesterol (LDL),

  • izboljšujejo težave z inzulinsko rezistenco in sladkorno boleznijo,

  • izboljšujejo sestavo mišic,

  • ščitijo živčevje pred poškodbami in vnetji,

  • izboljšujejo naše kognitivne sposobnosti, zmožnosti učenja in spomin,

  • izboljšujejo videz naše kože – vidno se zmanjšajo posledice foto staranja zaradi nepravilnega izpostavljanje soncu, saj gradijo močnejšo celično steno in zadržujejo več vlage v koži.

3. Snovi sreče, ki zmanjšujejo občutke tesnobe in depresije ter dvigujejo nivo našega počutja:

Feniletilamin (PEA) – snov “zaljubljenih”, ki pozitivno vpliva na naše nevrotransmiterje in hormone, zato občutimo udobje in olajšanje. Hkrati pa vpliva na izboljšanje fokusa.

Anandamid – naše telo ga izloča po fizičnih aktivnostih, bolje znan tudi kot “molekula blaženosti“.

Triptofan – aminokislina, ki je predhodnik serotonina (hormona sreče) in melatonina (hormona spanja).

Teobromin - stimulans, ki ima v primerjavi s kofeinom blažji in dolgotrajnejši učinek budnosti in dviga razpoloženja. Pospešuje cirkulacijo, niža krvni tlak in izboljšuje dihalne težave (priljubljen pri astmatikih).

4. Vlaknine

Polnovredna kakavova zrna so bogat vir zdravih vlaknin, ki našemu telesu pomagajo pri uravnavanju krvnega sladkorja, daljšem občutku sitosti in izboljšanju prebave.

Z uživanjem večjih količin naj bodo previdni tisti, ki imajo težave:

  • s presnovo beljakovin, saj kakav vsebuje tanine – antioksidanti, ki so hkrati tudi antihranila,

  • z odvečnimi kilogrami, saj gre za živilo, ki ima poleg visokih hranilnih tudi visoke energijske vrednosti (kalorije),

  • z izčrpano nadledvično žlezo, ki naj se vsaj začasno izogibajo vsem stimulansom.

Večina industrijsko predelanih kakavovih izdelkov v obliki prahu, sirupov in čokolad ne vsebuje visokega deleža pravega kakava, ampak veliko sestavin, ki niso zdravju prijazne. Da bi si zagotovili zgoraj omenjene pozitivne učinke je pomembno, da kupimo 100% ekološka presna kakavova zrna, kakavovo maso ali pa kakav v prahu, ki jih ne izpostavljamo temperaturam višjim nad 48 stopinj celzija (določene zdravilne učinkovine so temperaturno občutljive).


Z malce dodatnih sestavin pripravimo okusno domačo čokolado ali tartufe, se posladkamo z napitkom iz kakava in rastlinskim mlekom ali pudingom. A tudi če nimate časa za “kuhanje”, se na tržišču najde vsak dan več čokolad iz pravične trgovine z visokim deležem kakava, slajene z zdravimi sladili, ki si jih brez slabe vesti privoščite.


Patel, et. al. Dark chocolate: Consumption for human health. (2019).
Shahanas, et. al. Health Benefits of Bioactive Compounds from Cocoa (Theobroma cacao). (2019).

 
 

Recent Posts

See All
bottom of page